Életmód

Ezért ne dobjuk ki a répa héját

Így lesz belőle a kert tápanyagbombája

Ha a főzéshez répára is szükségünk van, semmiképpen ne dobjuk a héját a kukába! A kertünk meghálálja a figyelmességet, és bőven terem majd zöldséget, gyümölcsöt – írja a mindmegette.hu.

Ezért ne dobjuk ki a répa héját
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Sina Schuldt

A sárgarépa igen egészséges zöldség, de nemcsak a szervezet hálálja meg, ha rendszeresen fogyasztjuk, hanem a kertünk is, ha a héját nem a kukába dobjuk. A répa ugyanis tele van olyan anyagokkal, amelyek remek tápanyagot nyújtanak a növényeknek. Segítségével gyönyörű zöldségeket, gyümölcsöket szüretelhetünk majd.

A sárgarépa héja tele van káliummal, ez pedig kulcsfontosságú tápanyag a növények számára. Segíti a virágok és gyümölcsök fejlődését, valamint javítja a növények víz- és tápanyagfelvételét, így egészségesebbek, életerősebbek lesznek – állítja Sherwin Anthony városi kertész. Azonban ahhoz, hogy valóban hatásos legyen a „répatrágya” nem mindegy hogyan juttatjuk ki a kertbe.

  • Komposztba vele: ha van otthon komposztálónk, egyszerűen beledobhatjuk a répa héját, és hagyhatjuk, hogy a természet végezze a dolgát.
  • Ássuk el a földbe: ha azonnal szeretnénk hasznosítani, a növények köré is eláshatjuk a héjakat. Azonban ne ássunk túl mélyre, mert akkor megsérthetjük a gyökereket. Elég, ha csak pár centiméterrel a föld alá temetjük. Fontos tudni: minél nagyobb darabokban kerül a földbe, annál lassabban bomlik le, így lassabban fejti ki hatását.
  • Szórjuk a felszínre: ha nem akarunk ásni, egyszerűen szórjuk szét a talaj tetején – így gyorsabban lebomlik, mert több oxigénhez jut. Viszont, ha szétszórjuk a répa héját a kertben, könnyen odavonzhatjuk a csigákat és meztelencsigákat, amelyek sajnos nemcsak a héjakat falják fel, hanem kedvenc növényeinket is megdézsmálhatják.

Van egy még hatásosabb módszer, amivel szinte azonnal bejuttathatjuk a tápanyagokat a földbe. Ez a megoldás időigényesebb, viszont megéri. Íme a recept:

  1. Alaposan mossuk meg a répát
  2. Hámozzuk meg, majd a héjat (és akár a répát is) aprítsuk fel, reszeljük, vagy turmixoljuk le
  3. Egy fedeles műanyag edénybe töltsük bele, öntsünk rá 1 liter vizet, majd zárjuk le
  4. Hűvös, árnyékos helyen hagyjuk állni 24 órát
  5. Szűrjük le, majd az így kapott tápanyagokban gazdag répateával locsoljuk meg a növényeinket
  6. A maradék pépet komposztálhatjuk vagy földfelszínre is szórhatjuk

A növények sokkal egészségesebbek, életerősebbek lesznek, ha sima víz helyett ilyen tápanyagokkal locsoljuk őket – különösen igaz ez a leveles zöldségekre és a termő növényekre.

Kapcsolódó írásaink