Életmód

A szalonna valóban lassítja az öregedést?

Hogyan étkezzünk a hosszú életért?

A szalonna az egyik legkedveltebb termék, de vajon tényleg segít meghosszabbítani az életet? Dmitrij Krasznenkov kifejtette, hogy a disznózsírt „szuperélelmiszerként” kell-e tekinteni a hosszú élet szempontjából.

A szalonna valóban lassítja az öregedést?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/The Yomiuri Shimbun/Yomiuri/Taketo Oishi

A tudós szerint a disznózsír nem olyan termék, amely elősegítené a megfiatalodást, ahogy azt egyesek gondolják.

Bár hasznos zsírsavakat tartalmaz, a túlzott disznózsír-fogyasztás negatív következményekkel járhat a magas kalória-, telítettzsír- és koleszterintartalma miatt.

„Mértékkel fogyaszthatunk disznózsírt: egy kis darab energiát és némi zsírsavat biztosít. De a túlzott fogyasztás káros a kalóriák, a telített zsírok és a koleszterin miatt” – hangsúlyozta Krasnenkov.

Hozzátette, hogy nincsenek közvetlen tanulmányok a disznózsír biológiai órára gyakorolt ​​hatásáról, de összetétele arra utal, hogy a túlzott fogyasztás inkább gyorsítja, mint lassítja az öregedést, számol be a Sports.kz.

A tudós azt tanácsolja, hogy más termékekre összpontosítsunk, amelyek valóban támogatják a hosszú élettartamot: zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek, hal és egészséges fehérjeforrások.

Hogyan étkezzünk a hosszú életért?

Ahogy Krasnenkov megjegyzi, vannak más „szuperélelmiszerek”, amelyeknek hatalmas egészségügyi potenciálja van. Ezek cékla, hajdina, savanyú káposzta és kefir.

Segítenek normalizálni az anyagcserét, fenntartani az immunitást és segíthetnek megőrizni a test fiatalságát.

A fehérjehiányt a táplálkozás egyik kritikus aspektusának nevezi. Az életkor előrehaladtával a nem megfelelő fehérjebevitel izomtömeg-vesztéshez, anyagcsere-csökkenéshez, sőt akár felgyorsult öregedéshez is vezethet. A szakértő hangsúlyozza, hogy nemcsak a fehérjebevitel fontos, hanem a megfelelő források kiválasztása is.

„A vörös húsok túlzott fogyasztását összefüggésbe hozták a biológiai óra felgyorsulásával. Az egészségesebb fehérjeforrások a csirke, a hal, a hüvelyesek, a tojás és az erjesztett tejtermékek” – jegyzi meg Krasnenkov.

Egy másik tipp: legyen minél több színes zöldség és gyümölcs a tányéron. Minden élénk szín különböző antioxidánsokat és az egészség megőrzéséhez szükséges jótékony vegyületeket jelképez.

A gyümölcsöket, különösen a nagyon édeseket, azonban mértékkel kell fogyasztani. Az ideális időpont a fogyasztásukra a fizikai aktivitás előtt van – ekkor a gyümölcsben lévő cukrot a szervezet energiaként használja fel, és nem halmozódik fel a vérben.

Krasnenkov azt tanácsolja, hogy fordítsunk különös figyelmet az Omega-3 zsírsavak fogyasztására – már napi körülbelül 1 gramm is pozitív hatással van a biológiai órára, és segít lelassítani az öregedési folyamatot.

Kapcsolódó írásaink