Életmód

A konzervek három rejtett kockázata

Valóban kevésbé egészségesek a konzervek, mint a friss vagy fagyasztott ételek? Egyesek úgy vélik, hogy ezeket kerülni kell a káros anyagok jelenléte miatt – írja az Rbc.ua- ra hivatkozva a Sports.kz.

A konzervek három rejtett kockázata
A lazac-, tonhal-, szardella- és makrélakonzervek magas omega-3 zsírsavtartalommal is rendelkeznek
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Daniel Reinhardt

Az RBC-Ukraine (Styler projekt) Oleg Shvets táplálkozási szakértő Facebook-bejegyzésére hivatkozva mesél a konzervek előnyeiről és hátrányairól.

Egyes tanulmányok azt mutatják, hogy a konzervek nemcsak biztonságosak, hanem egészségesek is.

Hogyan tartósítja a konzerválás az élelmiszereket?

A befőzés egy olyan módszer, amellyel az élelmiszereket lezárással és melegítéssel hosszú ideig tárolják.

A folyamat három fő szakaszból áll:

1. A feldolgozás: az élelmiszerek tisztítása, darabolása, főzése vagy egyéb előkészítése.

2. A lezárás: az a művelet, amikor egy tartályt lezárnak, hogy megakadályozzák a levegővel való érintkezést.

3. Fűtés: elpusztítja a káros baktériumokat és meghosszabbítja az eltarthatóságot.

Ennek a technológiának köszönhetően a termékek 1-5 évig biztonságosan fogyaszthatók. Leggyakrabban zöldségeket, gyümölcsöket, hüvelyeseket, húst, halat és leveseket tartósítanak.

A befőzés hatása a tápanyagokra

Van egy mítosz, hogy a konzervek elveszítik tápértéküket. Valójában a fehérjék, zsírok, szénhidrátok, ásványi anyagok és zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) szinte változatlan formában megmaradnak. Ugyanakkor a vízben oldódó vitaminok (C, B csoport) a magas hőmérséklet hatására részben elpusztulhatnak.

Érdekes módon bizonyos esetekben a befőzés még növeli az élelmiszerek egészségügyi előnyeit. Például a paradicsom melegítése után megnő az antioxidáns likopin mennyisége, amely küzd a sejtöregedés ellen.

Miért kényelmes a konzerv?

Egyrészt olcsóbbak, mint a friss termékek, másrészt hosszú eltarthatósággal rendelkeznek, és évekig nem romlanak. Ezenkívül nagyon kényelmesek és nem igényelnek főzést.

Ezen előnyök miatt a konzervek sok ember számára fontos tápanyagforrást jelentenek, különösen azokon a területeken, ahol korlátozott a hozzáférés a friss termékekhez.

A konzervélelmiszerek lehetséges kockázatai

BPA (biszfenol A)

Ez a konzervbélésekben található vegyi anyag beszivároghat az élelmiszerbe. Egyes tanulmányok szívbetegségekhez és hormonális egyensúlyhiányhoz kapcsolják. A kockázat csökkentése érdekében válasszon „BPA-mentes” feliratú konzerv ételeket.

Botulizmus

Ez egy ritka, de halálos méreg, amely nem megfelelően konzervált ételekben képződhet. Kerülje el a horpadt, kidudorodó fedelű vagy gyanús szagú üvegeket.

Só és cukor

A tény az, hogy egyes konzervek nagy mennyiségű sót vagy édesítőszert tartalmaznak, ami növeli a magas vérnyomás, a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Kapcsolódó írásaink

Ez a reggeli csodaszer

ĀEgy hónap alatt segít 5-6 kilótól megszabadulni, és a bőr, a haj, valamint a köröm egészséges lesz