Életmód

Jó ötlet közvetlenül evés után elaludni?

Mutatjuk a kockázatokat

Egy kiadós ebéd vagy vacsora után sokaknak van kedve lefeküdni és pihenni egy kicsit. Az orvosok azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez negatív hatással lehet az egészségre – írja a Sports.kz.

Jó ötlet közvetlenül evés után elaludni?
A délutáni szieszta mindenkinek jól esik, de jobb ha nem tele hassal pihen le
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/dpa-tmn/Monique Wüstenhagen

Milyen kockázatokkal jár az étkezés utáni azonnali pihenés?

A gasztroenterológusok szerint több okból sem szabad azonnal lefeküdni étkezés után:

A gyomorégés és a reflux fokozott kockázata

Vízszintes helyzetben a gyomornedv visszafolyhat a nyelőcsőbe, kellemetlen, égő érzést okozva a mellkasban, sőt fájdalmat is okozhat. Ez különösen igaz a gastrooesophagealis reflux betegségben (GERD) szenvedőkre.

Lassú emésztés

Ha az ember fekszik, a gyomor és a belek kevésbé hatékonyan működnek, amely elnehezüléshez, puffadáshoz és kellemetlen érzéshez vezethet.

Fokozott stressz a szervezetben

Az élelmiszer emésztése során a vér aktívan áramlik az emésztőszervekhez, és ha ilyenkor lefekszik, ez az anyagcsere-folyamatok aktivitásának csökkenését idézheti elő.

Mit kell tenni étkezés után?

Az orvosok azt tanácsolják, hogy étkezés után kövesse az egyszerű szabályokat, amelyek segítenek megőrizni a gyomor-bél traktus egészségét:

1. Maradjon függőleges helyzetben legalább harminc–hatvan percig

Ez lehetővé teszi a gyomor számára, hogy normálisan megemésztse az ételt, és elkerülje a sav visszafolyását a nyelőcsőbe.

2. Sétáljon egyet

Már egy rövid, 10–15 perces séta is javítja a bélperisztaltikát, és elősegíti a táplálék jobb felszívódását.

3. Ülve pihenés

Ha fáradtnak érzi magát, jobb, ha egyszerűen kényelmes helyzetben ül, hogy ne okozzon további stresszt a gyomorban.

Kapcsolódó írásaink