Életmód

Ételek, amiktől nagyobb eséllyel lehet cukorbeteg

Kiderült az is, melyik ételek csökkenti a diabétesz kockázatát

Összefüggés van a cukorbetegség és az ultrafeldolgozott ételek fogyasztása között – hívta fel Facebook-követői figyelmét a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat egy friss tanulmányra hivatkozva állította ezt – írja a Házipatika.

Ételek, amiktől nagyobb eséllyel lehet cukorbeteg
A cukorbetegek rendszeresen ellenőrzik vércukorszintjüket (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/SMD/Science Photo Li/Microgen Images

A szakértők nyolc ország – Olaszország, Franciaország, Egyesült Királyság, Németország, Spanyolország, Dánia, Svédország és Hollandia – több mint 311 ezer állampolgárának egészségi állapotát követték nyomon egy vizsgálatsorozat keretében, mintegy 11 éven keresztül - számol be a Házipatika.

Mint kiderült, az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF) rendszeres fogyasztása esetén lényegesen nagyobb a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázata, mint a minimálisan feldolgozott (MPF) és a házilag készített ételeken alapuló étrend követéskor. Sőt: ez utóbbiak még a diabétesz megelőzéséhez is hozzájárulhatnak.

„Az étrend összetételének elemzéséből kiderült, hogy a napi élelmiszerfogyasztásból minden 10 százaléknyi UPF a cukorbetegség előfordulásának 17 százalékos növekedésével jár, míg 10 százalékkal több MPF vagy főtt étel fogyasztása hat és nyolc százalék közötti csökkenést eredményez” – részletezték.

Azt egyébként már korábban is kimutatták kutatások, hogy a készételek, a sós rágcsálnivalók, az állati eredetű élelmiszerek és a cukros italok növelik a diabétesz rizikóját. Ezek a megállapítások tehát nem új keletűek, csupán újabb megerősítést nyertek.

Kapcsolódó írásaink