Életmód

Ez a legrosszabb reggeli a zabkása után

Tönkreteszi a hasnyálmirigyet

A reggelit reggel, valamivel ébredés után kell elfogyasztani, nem szabad az első étkezést az ebédhez közelebb tolni – írja a Sports.kz az Rg.ru-ra hivatkozva.

Ez a legrosszabb reggeli a zabkása után
Ha szénhidrátot adunk a reggelihez tovább emeljük a glükózszintet
Fotó: foodcollection via AFP, Getty Images via AFP/Justin Sullivan, The Yomiuri Shimbun via AFP/Yoshinobu

Az is rossz megoldás, ha csak egy kávéra vagy egy szendvicsre, esetleg valamilyen édességre korlátozódik a reggeli. Az ilyen étkezés veszélyes folyamatokat indít el a szervezetben. Ezt Dilara Lebedeva gasztroenterológus és endokrinológus mondta el, elmagyarázva, miért nem ajánlott minden napot zabkásával kezdeni – számol be a Sports.kz.

„Ha nem reggelizünk, napközben nő az energiahiányunk. Ennek következtében este hazaérve mindent megeszünk, ami az utunkba kerül. Túleszünk, és ez pluszkilókhoz, anyagcserezavarokhoz, 2-es típusú cukorbetegséghez vezet” – figyelmeztetett.

A reggeli legjobb időpontja a gyomor-bélrendszer működésének sajátosságai szempontjából a 6 és 9 óra közötti időszak.

„Miből álljon egy egészséges reggeli? Leggyakrabban valamilyen zabkását, szendvicset eszünk. Szerintem ez nem helyes. Ugyanis a reggel az ellenoldali hormonok ideje, amelyek növelik a glükózszintet. Ha szénhidrátot adunk a reggelihez (tejes kása, kenyér, sok gyümölcs), tovább emeljük a glükózszintet, amely arra kényszeríti a hasnyálmirigyet, hogy még több inzulint termeljen. A hasnyálmirigy végül a szükségesnél több inzulint ad. Nem tudja, hogy mennyi szénhidrátot fogunk enni, és tartalékot termel” – magyarázta az orvos.

Ez természetesen negatívan befolyásolja a szervezet működését és a szervezet egészét. Nem véletlen, hogy a szénhidrátos reggeli után az emberek két órán belül érzékelik a nassolási vágy megjelenését. Valaki az erőnlét elvesztéséről beszél.

Az orvos megjegyezte, hogy az alacsony szénhidráttartalmú reggeli az optimális. „Tojás enyhén sózott lazaccal vagy más hallal, túró (beleértve a túrótortákat, -krémeket – cukor nélkül), nyers zöldségek, nyers zöldségekből készült saláta, illetve innivaló, például kávé, kakaó, tea” – sorolta a gasztroenterológus.

Kapcsolódó írásaink