Életmód

A táplálkozási szakértő tíz olyan ételt nevez meg, amelyek javíthatják a memóriát

Hasznos élelmiszerek a mentális egészségért

A mentális egészség megőrzése és a memória javítása érdekében fontos, hogy az étrendbe olyan élelmiszereket iktassunk be, amelyek táplálkozási tulajdonságaiknak köszönhetően elősegítik az agy egészségét – számol be a Sports.kz az RBC-Ukraine (Styler projektre) hivatkozva.

A táplálkozási szakértő tíz olyan ételt nevez meg, amelyek javíthatják a memóriát
Képünk illusztráció
Fotó: Science Photo Library via AFP/SPD/Samunella

Mi segíti az agy jobb működését?
A B- és D-vitaminok segítik a fehérjék emésztését és serkentik az agysejtek növekedését.
A magnézium tonizálja az idegrendszert és az idegvégződéseket. A K-vitamin részt vesz a sejtek fejlődéséhez és működéséhez fontos zsírok szintézisében, így az egyik legjobb memóriajavítónak számít.

Az A- és C-vitamin erősíti az immunitást és aktívan tartja az agyat. A lutein és a zeaxantin jót tesz a látásnak és így a vizuális memóriának.

Hasznos élelmiszerek a mentális egészség és a jobb memória érdekében
Lazac
A halak omega-3 zsírsavakat tartalmaznak – ezek az esszenciális zsírok létfontosságúak az agy egészségének fenntartásához, és összefüggésbe hozták őket a memória javulásával, a hangulatszabályozással és a kognitív hanyatlás kockázatának csökkenésével.
Málna
Számos B-vitamint, C- és A-vitamint, szilíciumot, molibdént, magnéziumot, mangánt, kalciumot, vasat, foszfort, nátriumot, krómot és cinket tartalmaz.
Chia magok
A chiamagot joggal tartják szuperélelmiszernek magas antioxidáns-, ásványi anyag-, rost- és omega-3 zsírsavtartalma miatt.
A magokban található tápanyagok pozitív hatással lehetnek a szívre, erősíthetik a csontrendszert és normalizálhatják a vércukorszintet.
Mandula
A dió olyan fontos ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mint a kalcium, kálium, nátrium, vas, foszfor, B6-vitamin és niacin. Antioxidánsokat is tartalmaz, különösen karotinoidokat és flavonoidokat, amelyek segítenek a stressz leküzdésében.
Spenót
A-, C- és K-vitamint, valamint nagy mennyiségű luteint tartalmaz. A friss spenót maximálisan megőrzi jótékony tulajdonságait, hasznos salátákhoz adni. A napi norma körülbelül 100-150 g.
Tojás
A fehérje az emberi szervezet fő építőanyaga. Az emberi test minden sejtje tartalmaz fehérjét. Szükség van rá, hogy a szervezet javítsa a régi sejteket és újakat hozzon létre. A fehérje a testünkben lévő összes izom növekedéséhez és fejlődéséhez is fontos.
Étcsokoládé
A kakaóbab olyan antioxidánsokat tartalmaz, amelyek lassítják az agysejtek öregedését. Segítenek megőrizni az olyan alapvető funkciókat, mint a memória, a koncentráció és az intelligencia.
Zöld tea
A zöld tea a népszerűség tekintetében alulmarad a fekete teával szemben, pedig több előnye van.
Az ital javítja az agyműködést, erősíti az ereket, lassítja az öregedést, segít karcsúnak maradni, és megelőz számos betegséget, köztük a cukorbetegséget.
Csicseriborsó
A csicseriborsó 18 aminosavat tartalmaz, köztük az összes esszenciális aminosavat. A csicseriborsó vitaminokat tartalmaz: B1, B2, PP, B5, B6, B9, C, A, E, K, béta-karotin, kolin; makro- és mikroelemeket: kálium, foszfor, magnézium, kalcium, vas, nátrium, mangán, cink, réz.
Lencse
A lencse vitaminok (A, B, E, PP), valamint a szervezet számára szükséges mikroelemek (cink, jód, mangán, réz, kén és mások) forrása.

Kapcsolódó írásaink