Életmód
Ez a kása a „fiatalság elixírje”
Erősíti a szív- és érrendszert

Csökkenti a vércukorszintet. A hajdina kását a II. típusú cukorbetegség megelőzésére érdemes fogyasztani, mert alacsony glikémiás indexe van, így segít csökkenteni a cukortartalmat. A zöld hajdina különösen jó ebben a feladatban – Sports.kz.
Elősegíti a gyors fogyást. A hajdina nagyon tápláló, és száz grammonként csak 110 kcal-t tartalmaz. Ha rendszeresen eszik hajdinakását, telítheti a szervezetet a szükséges vitaminokkal, valamint leadhatja a súlyfelesleget. A hajdina vízhajtóként is hat, így minden káros anyagot eltávolít a szervezetből.
Erősíti a szív- és érrendszert. A hajdina tartalmazza a legtöbb vasat, ami elengedhetetlen a vér számára. A hajdinakása is segít csökkenteni a vér koleszterinszintjét.
Ezt a zabkását joggal nevezik a „fiatalság elixírjének”, ugyanis rengeteg antioxidánst és flavonoidot tartalmaz, amelyek lassítják az öregedést. A- és B-vitamin tartalmának köszönhetően felgyorsítja a haj növekedését, erős és rugalmas lesz. A kalcium erősíti a fogakat, a csontokat és a körmöket, segíti a D-vitamin felszívódását. A hajdinában található mangán pedig a vérkeringés javításával javítja a bőr állapotát.
Erősíti az idegrendszert. Az orvosok a hajdinakása fogyasztását ajánlják azoknak, akik hajlamosak a depresszióra és a szorongásra. Mivel a zabpehely számos B-vitamint tartalmaz, amelyek szabályozzák az idegrendszert, segítik a megnyugvást és normalizálják az alvást.