Életmód

Kiderült, mikor ideális vacsorázni

Sok bajt megelőzhetünk, ha betartjuk

A késő éjjeli étkezések nem hatnak jól szervezetünkre, de az sem jó, ha közvetlenül lefekvés előtt eszünk. A nem megfelelő időpontban étkezés az alvásunk minőségére is rámehet – írja a Bors.

Kiderült, mikor ideális vacsorázni
A késő este elfogyasztott vacsora növelheti a reflux kialakulását
Fotó: AFP/NurPhoto/Creative Touch Imaging Ltd

Több kutatás is alátámasztotta, hogy a késő esti, lefekvés előtti étkezések növelik a reflux kialakulásának kockázatát. Emellett elhízáshoz, szívproblémákhoz és az alvás minőségének romlásához is vezethetnek. A Nature Communicationsben megjelent tanulmány megírta, mi az ideális időpont a vacsora elfogyasztására.

A vizsgálat rámutatott: azok, akik reggel 9 óra után tartották első étkezésüket és 21 óra után az utolsót, nagyobb eséllyel kaptak szívrohamot vagy stroke-ot, mint azok, akik reggel 8 és este 8 óra között étkeztek.

A szakértők szerint a vacsora optimális időpontja 17 és 19 óra közé tehető, ezzel megelőzhetjük az álmatlanságot, az emésztési zavarokat, és a szívünkkel is jót teszünk.

A szakemberek szerint a reggeli sem mindegy: a magas fehérjetartalmú alapanyagokból készült reggelit 8.30 előtt érdemes elfogyasztani.

Kapcsolódó írásaink

A legjobb és a legrosszabb kenyér

ĀBár azt mindenki tudja, hogy a fehér kenyér nem a legegészségesebb, amit ehetünk, ám azt kevesen, hogy mi is a baj vele tulajdonképpen