Életmód

Táplálkozási szakértő magyarázta el, miért jó a kefir és a túró az idősebbeknek

Nem akármiért kell fogyasztanunk ezeket

A savanyú tejtermékek hasznos anyagok forrásaként fontosak, különösen a gyermekek és a nyugdíjasok számára – mondta a Szentpétervári Egyetem orvosi karának docense, Andrej Bobrovszkij táplálkozástudományi szakember – írja az Izvesztyija információi alapján a Klops.ru.

Táplálkozási szakértő magyarázta el, miért jó a kefir és a túró az idősebbeknek
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Megjegyezte, hogy az élő baktériumokat tartalmazó joghurt hasznos a bélmikroflóra számára. Kalciumban, vitaminokban és fehérjében gazdag. A kefir szintén jó forrásának számít.

„Vannak különböző fajtájú túrók is, ezekben is van kalcium és fehérje. A kalcium szükséges az idősek számára, akiknek a csontjai kezdenek veszíteni a sűrűségükből, valamint a gyermekek számára” – mondta Bobrovsky.

A táplálkozási szakértő azt javasolja, hogy hetente legalább háromszor-négyszer fogyasszunk savanyított tejtermékeket a kalciumhiány elleni védelem érdekében, különösen az idősek és a gyermekek esetében. Javasolta, hogy naponta két-három adag joghurtot (150–200 g) és 100–500 g kefirt fogyasszunk. Az orvos azt is hangsúlyozta, hogy fontos kerülni az olyan adalékanyagokat tartalmazó élelmiszereket, mint a cukor, a tartósítószerek és a színezékek.

Kapcsolódó írásaink