Életmód

Távmunka alatt is mozogjunk, erősítsük szervezetünket vitaminnal!

A koronavírus-járvány elleni védekezés első fázisa lezárult, ez viszont még korántsem jelenti azt, hogy visszaállhat minden a régi kerékvágásba. Talán kijelenthetjük, amilyen furcsának tűnt először, hogy otthonról végezzük munkánkat, mostanra a mindennapjaink szerves részévé vált, megszoktuk. A korábbiakban már foglalkoztunk a bezártság mentális oldalával, valamint azzal is, miként befolyásolja párkapcsolatunkat a négy fal között töltött idő. Ezúttal azonban nem lelki, hanem testi oldalról közelítjük meg a témát. Bakos Attila háziorvos szolgál pár megszívlelendő tanáccsal.

Energetizáljuk magunkat

– Mindenképpen mozogjunk otthon rendszeresen. Válasszunk olyan mozgásformát, amire lehetőségünk van, ez háztartásonként változó lehet. Ha van szobabiciklink, pattanjunk fel rá és hajtsuk azt. Szerencsére már egyre több televízión és interneten keresztül igénybe vehető – adott esetben akár interaktív – tornafoglalkozásokon is részt tudunk venni. Sok edző és egészségügyi szakember tart mostanában ilyen foglalkozásokat – ajánlja a háziorvos.

Tuningoljunk vitaminnal 

A zöldség szezon most indul, így kiegészítésképpen gyakorlatilag bármilyen multivitamin megteszi. Támogassuk meg pluszban szervezetünket D-vitaminnal is. – Egy felnőtt embernek a tavaszi szezonban 1000 NE (nemzetközi egység) nem fog megártani. Vény nélkül lehet hozzájutni a patikában. De ami a legfontosabb, ha van lehetőségünk, feküdjünk ki napozni! A D-vitamin a bőrben szintetizálódik, amikor a nap UVB sugarai elérik a bőr felszínét, így a napfényen való tartózkodással is tudunk D-vitamint „gyártani” saját magunknak. Ehhez persze az kell, hogy minél többet tartózkodjunk úgy napon, hogy betartsuk az óvintézkedéseket. Ha megoldható, hogy erkélyen,teraszon végezzük a munkánkat, költözzünk ki nyugodtan – szól a szakember javaslata.

MIÉRT FONTOS A D-VITAMIN?

A D-vitamin az egyik legősibb vegyülete szervezetünknek, melyre szinte valamennyi szervrendszerünk megfelelő működéséhez szükség van. Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség kockázatát növelheti. A D-vitamin hiány leggyakoribb télen és tavasszal, a nyáron és ősszel mérhető 50-60% körüli érték erre az időszakra 70-80%-ra emelkedik.

A D-vitamin legismertebb hatása a csontok épségének megőrzése, mely döntő mértékben a kalcium-háztartás szabályozásán keresztül történik. A Kalcium a csontok alapvető építőanyaga, mely a bélből szívódik fel, s ehhez pedig D-vitamin szükséges.

Hozzuk ki a helyzetből a maximumot! 

Sokunkat az otthoni munkaállomás kialakításának szempontjából is váratlanul érte a home office, ugyanis a magyar munkavállalók igen kis hányada rendezkedett be korábban a rendszeres otthoni munkavégzésre. Vegyük csak sorra, mik adottak egy irodában, de tényleg csak a legalapvetőbb eszközöket szedjük lajstromba! Íróasztal, irodaszék, megfelelő világítás - íme a pár tételből álló lista. Nem nagy dolgok, ámde hiányuk, nem megfelelő állapotuk alaposan megkeserítheti életünket: derék- és izomfájalmakat eredményezhet.

Egy kis odafigyeléssel az egyoldalú ízületi terhelés és a merev testtartásból eredő izomfájdalmak ellen
Ha van otthon olyan eszköz, amely elősegíti az ergonómikus testhelyzetet, használjuk
Fotó: hrportal.hu

Nem túl logikus lépés komoly berendezésekre beruházni az ideiglenes irodánkká avanzsált konyhaasztalunk és hokedlink helyett, különösen, hogy a rendhagyó – ugyanakkor átmeneti körülmények – között is felvehetjük a harcot egy kis odafigyeléssel az egyoldalú ízületi terhelés és a merev testtartásból eredő izomfájdalmak ellen. 

Szakítsuk meg időnként a munkát, iktassunk be pár gyakorlatot, végezzünk törzshajlításokat, mozgassuk át testünket
Szakítsuk meg időnként a munkát, iktassunk be pár gyakorlatot, végezzünk törzshajlításokat, mozgassuk át testünket
Fotó: Pexels

– Javasolt minél többször felállni, hiszen a medence és a fenék izomzata üléskor is terhelés alatt van. Nagyon fontos, hogy igyekezzünk óránként tudatosan testhelyzetet változtatni, picit járkálni. Esetleg iktassunk be pár gyakorlatot, végezzünk törzshajlításokat, mozgassuk át testünket. Ha van otthon olyan eszköz, amely elősegíti az ergonómikus testhelyzetet, használjuk. Ilyen például a fitneszlabda, amire rá lehet ülni. A lényeg, hogy kerüljük el a hosszabb idejű kényszertartást – tanácsolja a háziorvos. 

NÉHÁNY ALAPVETŐ ADAT AZ OTTHONI MUNKAÁLLOMÁS KIALAKÍTÁSÁHOZ:

– a szem és a képernyő közötti távolság 40-60 cm
– a látószög a vízszinteshez képest 10-20 fok
– a billentyűzet dőlésszöge 0-25 fok
– a szék magassága a padlótól 40-48 cm
– az asztal magassága a padlótól 58-71 cm
–a láb természetes mozgástere a vizsgálatok szerint 70x70 cm.

– A látásunknak is jót tesz, ha néha felállunk, hiszen a szemünket is pihentetni kell, nem csak a törzsünket – hívja fel rá a figyelmet Bakos Attila.

Egészségünk érték, figyeljünk hát oda rá!

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom