Életmód

Ne hagyjuk, hogy a bezártság felőrölje párkapcsolatunkat!

A koronavírus-járvány életünkre rótt plusz terhe számtalan módon befolyásolja mindennapjainkat. Az összezártság új, eddig ismeretlen kihívásokkal szembesíti társadalmunkat a párkapcsolatok terén is. A New York Times egy csokorba gyűjtött pár megszívlelendő tanácsot. Mutatjuk is őket!

Ne hagyjuk, hogy a bezártság felőrölje párkapcsolatunkat!
Normális, ha néha vágyunk egy kis egyedüllétre
Fotó: Pexels

Ne a partnerünktől várjuk el a stressz enyhítését

Kapcsolatunk ápolását kezdjük önmagunkkal. Ehhez próbáljuk ki az alábbi öngondozó technikákat: 
– Éljük meg az érzéseinket. Ne álljunk ellen, így gyorsabb a feloldódás.
– Töltsünk minden nap 5-10 percet szabad írással.
– Az egyik legjobb dolog, amit mentális egészségünk érdekében tehetünk, az a meditáció.
– Ne hanyagoljuk el a testmozgást, hiszen az edzés során felszabaduló endorfin segít a stressz kezelésében, a hangulat javításában és az immunitás erősítésében.
– Tartsuk a kapcsolatot barátainkkal és rokonainkkal, de párunk nélkül.

Készítsünk tervet

Üljünk le a párunkkal és beszéljünk meg mindent. Készítsünk tervet, dolgozzuk együtt, csapatként. A teendőket osszuk szét és vezessük fel egy közös naptárba. A rendszerezettség ezen formája megnyugtat, hiszen jelenleg rengeteg olyan dolog van az életünkben, amit nem tudunk ellenőrizni. Ha elkészítjük a tervünket, azt üzenjük magunknak, hogy kézben tartjuk életünket.

Állítsunk fel határokat

A kijárási korlátozást szem előtt tartva a korábbiaknál lényegesen több időt töltünk együtt párunkkal. Az összezártság pedig könnyen feszültséghez, frusztrációhoz vezethet. Állítsunk fel határokat, biztosítsunk teret a másiknak, hogy minimalizálhassuk a konfrontációt.

Töltsünk együtt minőségi időt

Legyünk kreatívak! A helyzet szabta korlátokat használjuk ki maximálisan. Szervezzünk randevút: tegyünk online sétát egy múzeumban, főzzünk együtt, esetleg olvassunk fel egymásnak egy könyvből. 

Mondjunk köszönetet

Mindannyiunk számára kihívást jelentenek a koronavírus által beárnyékolt  hétköznapok. Eképpen különösen nagy jelentősége van a hálás szavaknak. Mondjunk köszönetet párunknak, hogy társ a megpróbáltatásokban. Értékeljük a legegyszerűbb pillanatokat is, ne vegyük őket magától értetődőnek. 

Kapcsolódó írásaink