Életmód

Figyeljünk befelé, engedjük el a mentális terheket!

Beköszöntött a tavasz és az igazi, szabadba invitáló jó idő, azonban mégsem engedhetünk a természet hívószavának. A téli fásultságból éppen csak ki tudtunk volna lépni, amikor közbeszólt a koronavírus-járvány és egészségünk megőrzése érdekében a négy fal között, önkéntes karanténban ragadtunk. Varga Éva klinikai szakpszichológust arról kérdeztük, miként juthatunk át a pandémia okozta lelki hullámvölgyeken.

A járványhelyzet következtében eltűntek a korábbi biztonságot nyújtó keretek. Azonban a változás – vagy ahogyan a pszichológia nevezi, krízis – arra is jó, hogy új megoldásokat találjunk. Szervezzük újra életünket, alakítsunk ki egy új rendet, amit be tudunk tartani. A mai felgyorsult világban minden csak a rohanásról szól, ideje kicsit lelassítani. Próbáljunk meg jobban figyelni befelé, szelektáljunk, engedjük el a terheket – javasolja Varga Éva.

Igyekezzünk meglátni a helyzet pozitívumait, alakítsunk ki új rítusokat
Igyekezzünk meglátni a helyzet pozitívumait, alakítsunk ki új rítusokat
Fotó: Facebook

A szakember elmondta, a tőlünk külön élő családtagokkal a húsvét miatt lelkileg különösen fontos, hogy tartsuk a kapcsolatot. Most ezt ugyan személyesen nem tudjuk megtenni, de a technikai eszközöknek hála telefonon, vagy akár online is beszélhetünk szeretteinkkel. Anekdotázzunk, elevenítsünk fel olyan családi emlékeket, amikre máskor nem jut idő.

A kijárási korlátozás miatt szülők és gyermekeik együtt töltik a napokat. A meghitt együttlétnek azonban nem csak pozitívumai vannak, hanem árnyoldalai is. Az összezártság ugyanis könnyen nézeteltéréseket eredményezhet.

Alakítsunk ki új rítusokat, vonjuk be gyermekeinket is a házimunkába
Alakítsunk ki új rítusokat, vonjuk be gyermekeinket is a házimunkába
Fotó: Pexels

A konfliktust nem nagyon tudjuk megelőzni, kikerülni. Minden egyén máshogyan gondolkodik, ezért mindig is lesznek konfrontációk. Próbáljunk meg ne az érzelmekre reflektálni, adjunk teret a másiknak. Törekedjünk arra, hogy a saját igényeinket, szükségleteinket ne a másik rovására érvényesítsük, ehelyett olyan megoldásokat próbáljunk alkalmazni, amelyekben minden fél szükségletei kielégülnek – tanácsolja a szakpszichológus.

Kiemelte, igyekezzünk meglátni a helyzet pozitívumait, alakítsunk ki új rítusokat. Például osszuk szét a házimunkát, bátran bízzunk feladatokat a gyermekekre is. Ezáltal lekötjük energiájukat és közben még tanulnak is.

Kapcsolódó írásaink

Maszkoljunk!

ĀSokan házi maszkgyártásba fogtak, hogy így óvják magukat és környezetüket - mutatjuk, hogyan kell!

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom