Életmód

Mostantól önálló szakma Magyarországon az alvásterapeuta

Komoly betegségeket előzhetünk meg, ha időben megfelelő szakemberhez fordulunk

Napjaink rohanó világában nehéz mindenre időt szakítani, sokszor kell kompromisszumot kötnünk. Ez gyakran az alvás rovására megy. Egy jó könyvre vagy televízióműsorra szánt idő kedvéért inkább lecsípünk egy kicsit az éjszakai alvásidőből. Pedig a legtöbb embernek legalább hét-nyolc óra alvásra lenne szüksége naponta. Ha csupán egy órácskával kevesebbet alszunk éjszakánként, máris érezhetővé válik, hogyan romlik koncentráló-képességünk és a hangulatunk. Elhízás, szívbetegség, cukorbetegség … a kockázatok listája hosszú.

Mostantól önálló szakma Magyarországon az alvásterapeuta
Az elegendő alvás jótékony hatással van a vérnyomásra is
Fotó: Pixabay

Sokan viszont hiába szánnak rá időt, nem tudják tartósan kialudni magukat. Ebben nyújthatnak segítséget a képzett alvásterapeuták.

Magyarországon a felnőtt lakosság több mint harminc százaléka küzd alvásproblémákkal - írja az MTI. Az alvászavarok és alvásbetegségek megelőzése az egészség megőrzésének egyik legfontosabb, ha nem a legfontosabb titka. Ehhez kíván hozzájárulni az első hazai alvásterapeuta képzés, melyre a Magyar Alvás Szövetség, a Budapesti Alvásközpont és a Döntéshozók Akadémiája szervezésében került sor. A képzéssel a magyarországi alváskultúra erősítését, az alvásegészség fenntartását szolgálják. Az új szakma első hivatalos képviselői - többek között - tudományos területeken, mentálhigiénés szolgálatoknál, nevelési tanácsadókban, egészségügyi és oktatási intézményekben, alvásipari vállalatoknál és szolgáltatóknál folytathatnak majd szakmai ismeretterjesztést. Rendszerszemléletű megalapozottságú ismeretek birtokában végezhetik munkájukat, és közreműködhetnek - megfelelő licence-szerződés alapján - az Alvásorvosok Világszövetségének magyarországi képviselő szervezete által minősített képzési programmal rendelkező ismeretterjesztő munkában, szakértői segítséget nyújthatnak az alváshoz kapcsolódó tevékenységek alvásminősítési kidolgozásában, feladatuk lesz a tervezett országos alvásterapeuta hálózat kiépítésben, az alvásipar területein és a hazai „sleepfriendly” (alvásbarát) programok elterjesztésében. Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár gratulált az első képzett alvásterapeutáknak. A képzés jövő év februárjában folytatódik, de az érdeklődés már most jelentős.

Mikor forduljunk szakemberhez?

Az alvászavar rontja az alkalmazkodóképességet, azaz a „túlélést”: csökken a reagáló-, tanulási- és tűrőképesség, a figyelem, és a munkateljesítmény. Egyre fokozottabb ingerlékenység, fáradtságérzés jelentkezik, sőt, tartósan kimerült állapotban a testi (szomatikus) betegségek és a szellemi leépülés (demencia) kockázata is lényegesen megnőhet.

Tartósan nem elegendő alvás esetén gyakoribb az olyan betegségek kialakulásának esélye, mint

  • magas vérnyomás és szívbetegségek
  • elhízottság és cukorbetegség
  • rendszeres fejfájás
  • fokozott depresszió
  • figyelemhiány és gyengébb teljesítmény
  • korai halál, ami az alvási apnoéval is összefügghet.

Kapcsolódó írásaink

Mosogassunk álmatlanság ellen!

ĀEgy angol életmódszakértő 222 tippet tud álmatlanság ellen, mint kiderült, olyan egyszerű dolgok is hozzásegíthetnek az esti elalváshoz, mint a mosogatás vagy a súlypaplan

Életmódváltást szorgalmaz Ferenc pápa

ĀA katolikus egyházfő úgy vélte, hogy eltorzult az étel és a táplálkozás közötti kapcsolat, amiért a világgazdaság minden áron profitra törekvő mentalitását teszi felelőssé