Egészség
Mégsem olyan hasznosak az omega 3 zsírsavak?
Egy új tanulmány megkérdőjelezi a gyulladáscsökkentő hatásukat

Az Avon nagyszabású, szülőkkel és gyermekekkel foglalkozó longitudinális tanulmánya (ALSPAC) keretében gyűjtött adatok elemzése kimutatta, hogy az omega-3 fogyasztása akár növelheti is egyes gyulladásos markerek szintjét. Ezenkívül azt is megállapították, hogy az omega-6 zsírsavak omega-3-hoz képesti feleslege fokozza a gyulladást.
Az eredményeket megerősítették a UK Biobank adatai. A Mendel-féle randomizációs módszert alkalmazva a kutatók ugyanerre a következtetésre jutottak - írta meg a gismeteo.ru.
A szerzők hangsúlyozzák, hogy az eredmények nem cáfolják az omega-3 zsírsavak lehetséges egészségügyi előnyeit, de további kutatásokra van szükség a szervezetre gyakorolt hatásmechanizmusainak pontos meghatározásához.