Életmód
Öt gyakori hiba, amitől fonnyadt lesz a kovászos uborka
A nyári menük kihagyhatatlan eleme, amit sajnos nagyon könnyű elrontani

A kovászolás alapvetően egyszerű eljárás, mégis sokan csalódnak az eredményben. Ha az uborka puha, szottyos vagy akár nyálkás lesz, annak mindig van oka. Érdemes végigmenni azokon a hibákon, amelyek azt eredményezik, hogy az egyik legnépszerűbb nyári csemege, a kovászos uborka a komposztban végzi.
1. Túl vastag, öreg uborkát választ
A kovászos uborka legfontosabb alapanyaga maga az uborka – mégpedig friss, zsenge, vékony héjú változatban. Az öregebb, vastagabb héjú példányok belül vizesebbek és kevésbé tömörek, így könnyebben ellágyulnak a kovászolás során. Mindig piacon vagy megbízható termelőtől vásároljon, és keressen szép, egyenes, közepes méretű darabokat.
2. Nem vágja be az uborkákat
Ha egészben kerül az üvegbe az uborka, a kovászolás nehezebben hatol át a héjon. Ez azt eredményezi, hogy kívül megpuhul, belül viszont nyers marad – ettől lehet az állaga szottyos. Az „X”-alakú bevágás a végeken nemcsak hagyomány, hanem praktikus megoldás is a roppanós állag megtartásához.
3. Túl meleg vagy túl hideg helyen érleli
A kovászoláshoz ideális a meleg, napos hely, de ha túl forró az idő – főleg 30 °C felett – az erjedés túl gyorsan indul be, amitől az uborka összeeshet. Ugyanígy nem működik a kovászolás hűvös, árnyékos helyen sem, mert nem indul be megfelelően az érési folyamat. A cél az egyenletes, 24–28 °C körüli hőmérséklet.
4. Rossz az arány a sós vízben
Ha túl kevés só kerül a vízbe, nem képződik elég tejsav, ami megóvná az uborkát a szétmállástól. Túl sok só esetén viszont megáll az erjedés. Általános arány: 1 liter vízhez 1 evőkanál só (durva szemű, nem jódozott só a legjobb választás).
5. Fedés, súlyozás vagy a kenyér nem megfelelő használata
A kenyér segíti a kovászolási folyamatot, de ha túl sokat tesz bele, vagy nem csomagolja be gézbe, könnyen nyálkás, szottyos lehet az eredmény. Emellett az is fontos, hogy az uborkákat leszorítsa – különben felúsznak, és a levegőn puha, romlott részek keletkezhetnek - írta meg a Mirror.