Életmód

Ez a veszély leselkedik a kisgyerekekre a strandon

A szülők nem is sejtik, milyen veszélyes

Megdöbbentő közleményt adott ki az Élelmiszerbizonsági Szolgálat. Az egészségügyi szervezet figyelmeztetése szerint rendkívül káros lehet a kisgyerekek egészségére a strandok egyik legnépszerűbb itala - írja a life.hu.

Ez a veszély leselkedik a kisgyerekekre a strandon
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Hans Lucas/Aline Morcillo

Nyári szünet 2025: az év, amikor végre számos vizsgálat után a brit Élelmiszerbiztonsági Szolgálat (FSA) felszólította a strandok és fürdőhelyek vendéglátóegységeit, hogy a hatóságokkal együttműködve dolgozzanak azon, hogy minél kevesebb kisgyerek jusson jégkásához. A szervezet figyelmeztetése szerint a 7 év alatti gyerekek számára nem ajánlottak a cukorhelyettesítővel és sziruppal készült jeges italok, mert számos egészségügyi problémát okozhat az italok egyik fő összetevője a glicerin. Bár a glicerin számos termékben és élelmiszerben megtalálható vegyület, a jégkásákon keresztül jelenleg szabályozatlanul magas mennyiségben juthat a kisgyerekek szervezetébe. Ezt a veszélyt pedig nem lehet félvállról venni.

Június 18-án az FSA igazgatótanácsa és teljes testülete jóváhagyta az ajánlást, amely szerint a glicerint tartalmazó jeges italok nem ajánlottak hétéves kor alatti gyermekeknek. A döntés oka egyszerű: a kiskorúak számára elérhető ételek és italok közül ebben van a legmagasabb koncentrátumban glicerin.

Az FSA elnöke Susan Jebb professzor fejtette ki, hogy mi a probléma a jégkásákkal.

„A meleg időben a gyermekek nagyobb valószínűséggel fogyasztanak glicerint tartalmazó jeges italokat, ezért fontos, hogy a szüleik és gondviselőik tisztában legyenek a kockázatokkal. Jelenleg sok esetben még azt sem tüntetik fel a vendéglátóhelyek, hogy mennyi glicerin található egy pohár jeges italban. Emellett kifejezetten károsnak gondoljuk azt a promóciót, hogy a kiskorú gyermekek ingyenesen újratölthetik a poharukat jégkásával” - kezdte beszámolóját a professzor. Susan kifejtette azt is, hogy mi a legnagyobb probléma a cukorszirupos, színes és finom jeges italokkal.

„A jeges italok tele vannak glicerinnel, hogy megakadályozzák, hogy szilárd halmazállapotúvá váljanak. Bár más élelmiszerekben is megtalálható ez a cukorhelyettesítő, sokkal kisebb mennyiségben, mint a jégkásákban. Nagy mennyiségben fogyasztva a glicerin nagyon alacsony vércukorszintet és akár eszméletvesztést is okozhatnak a kisgyermekeknek. Különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a nagyon fiatal, és nagyon vékony gyerekek. A magasabb testsúlyú fiatalok szervezete, ugyanis jobban tolerálja a glicerint” - zárta sorait a doktornő, aki szerint az lenne a megoldás, ha a vendéglátóhelyek számára szabályok írják elő a jégkásájuk maximális glicerin tartalmát.

Kapcsolódó írásaink