Egészség

Unalmas az étkezés a fogyókúra alatt?

Ezeket a húsokat ajánljuk

A csirkefilé népszerű fehérjeforrás, de egyhangú íze gyorsan unalmassá válhat. A Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva közli, hogy van egy olcsóbb termék, amellyel könnyen helyettesíthető a csirkehús az étrendben, és még több hasznot is hoz.

Unalmas az étkezés a fogyókúra alatt?
A legjobb, ha a csirkemellet és a májat más fehérjeforrásokkal (hal, vöröshús, hüvelyesek, tojás) váltogatjuk
Fotó: AFP/DPA Picture-Alliance/DPA/Fabian Sommer

„Mit tegyünk, ha unjuk már a csirkefilét a fogyókúra során? Jurij Popk edző megnevezett egy olcsóbb és jobb alternatívát” – így szól a cikk az Rbc.ua weboldalon.

Mivel lehet helyettesíteni a csirkehúst?

A szakértő szerint, ha unjuk a csirkemellet, de odafigyelünk az alakunkra és a kalóriákra, akkor van egy remek alternatíva. A májjal lehet helyettesíteni a csirkemellet, amely egészségesebb és olcsóbb is.

100 gramm filében: 100 kcal van, ami tartalmaz 23 g fehérjét, 1% folsavat, 6% B12-vitamint.

Míg 100 gramm májban a következőket találjuk: 20 g fehérjét, 267% A-vitamint, 47% C-vitamint, 144% folsavat, 281% B12-vitamint, és ez 130 kcal.

Milyen gyakran lehet májat enni?

A májat nem érdemes gyakran vagy nagy mennyiségben fogyasztani, különösen terhes nőknek, mert túl sok A-vitamin van benne, de remek kiegészítője lehet a csirkemellnek.

Válasszunk megbízható eredetű májat, mert az kiszűri a méreganyagokat (de nem halmozza fel őket, mint azt gyakran gondolják).

A máj sokkal gazdagabb vitaminokban és ásványi anyagokban, mint a csirkefilé. Ideális az anémia megelőzésére, az immunrendszer és az energia fenntartására. A csirkemell pedig „tiszta” fehérjeforrás. Mindkét termék hasznos, de a máj „táplálkozási szempontból gazdagabb”. A szakértő szerint 100-150 g máj 1-2 alkalommal hetente biztonságos és hasznos is lehet a szervezetünknek. A legjobb, ha más fehérjeforrásokkal (hal, hús, hüvelyesek, tojás) váltogatjuk.

Kapcsolódó írásaink