Egészség
Nem mindegy, hogyan issza a kávéját – a szíve is megérzi
Egy kanadai kutatás szerint a szűretlen kávé emelheti a „rossz” koleszterin szintjét

Mit mutatott a kutatás?
A tudósok két, a kávéban természetesen előforduló diterpént – a kafesztolt és a kahweolt – vizsgálták. Megállapították, hogy ezek különösen magas koncentrációban vannak jelen a szűretlenül készített kávéban. Összesen 14 különböző kávéfőző típust teszteltek, köztük French press-t, csepegtetős kávéfőzőket és irodai gépeket is, írta a sports.kz.
Az eszpresszógéppel, szűrés nélkül főzött kávé tartalmazta a legtöbb káros anyagot: a kafesztol szintje elérte a 2446 mg/l-t. Ezzel szemben a papírszűrős, csepegtetős módszerrel készített kávéban a kafesztol csupán 11,5 mg/l, a kahweol pedig 8,2 mg/l szinten volt jelen – tehát a különbség több százszoros is lehet.
Miért fontos ez az egészség szempontjából?
A kutatók számításai szerint, ha valaki rendszeresen áttér a gépi eszpresszóról a szűrt kávéra, azzal már középtávon is érezhető javulást érhet el: öt év alatt akár 13 százalékkal, negyven év alatt pedig 36 százalékkal csökkenhet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
Már az is sokat számít, ha a főzött kávét egy egyszerű textil- vagy papírszűrőn átszűri – ezzel jelentősen csökkenthető a diterpének mennyisége.
A lényeg röviden
Ha rendszeresen kávézik, és szeretne tenni szíve egészségéért, válassza inkább a filteres kávét. Kerülje a French press-szel vagy eszpresszógéppel, szűrés nélkül készült kávét – ezekben található a legtöbb koleszterinszint-emelő vegyület.