Egészség
Ez a kávé emelheti a koleszterinszintet
Ezért veszélyes

A szűrő nélküli kávéfőzési módszerek – mint például a keleti kávé, a cappuccino vagy az eszpresszó – olyan vegyületeket hagynak a főzetben, amelyek fokozhatják a „rossz” (LDL) koleszterin termelését a májban – figyelmeztetnek orvosok az Edimdoma.ru cikke szerint.
A problémás összetevők közé tartoznak a diterpinok, mint a kafesztol és a kaveol, valamint a koffein. A táplálkozási szakértők szerint ezek az anyagok serkentik a máj koleszterintermelését.
A dietetikusok azt javasolják, hogy amennyiben lehetséges, váltsunk papírszűrős kávéfőzőre, mivel ez jelentősen csökkenti a káros vegyületek mennyiségét az italban. Emellett érdemes naponta legfeljebb 2–3 csésze kávét fogyasztani, inkább közepesen vagy erősen pörkölt kávébabot választani, és időnként kávé helyett fekete vagy zöld teát inni.
Érdekességként a cikk megjegyzi: a kávé élénkítő hatása nem mindig a koffeinnek köszönhető. Szlovén kutatók kísérletében a résztvevők koffeintartalmú és koffeinmentes kávét is fogyasztottak, majd figyelmet igénylő feladatokat végeztek – az eredmények között pedig nem volt lényeges különbség. A kutatók szerint a hatás sokszor inkább placebo: az élénkség érzése részben önsugallat lehet.
„A helyesen elkészített kávé mérsékelt fogyasztása nem jár egészségügyi kockázattal. Egyszerű szabályok betartásával bátran élvezhetjük a kedvenc italunkat” – összegezte a dietetikus.