Egészség

Ez a kávé emelheti a koleszterinszintet

Ezért veszélyes

A reggeli kávé felébreszthet, de emelheti a koleszterinszintet is.

Ez a kávé emelheti a koleszterinszintet
A dietetikusok azt javasolják, hogy amennyiben lehetséges, váltsunk papírszűrős kávéfőzőre
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/DPA/Silas Stein

A szűrő nélküli kávéfőzési módszerek – mint például a keleti kávé, a cappuccino vagy az eszpresszó – olyan vegyületeket hagynak a főzetben, amelyek fokozhatják a „rossz” (LDL) koleszterin termelését a májban – figyelmeztetnek orvosok az Edimdoma.ru cikke szerint.

A problémás összetevők közé tartoznak a diterpinok, mint a kafesztol és a kaveol, valamint a koffein. A táplálkozási szakértők szerint ezek az anyagok serkentik a máj koleszterintermelését.

A dietetikusok azt javasolják, hogy amennyiben lehetséges, váltsunk papírszűrős kávéfőzőre, mivel ez jelentősen csökkenti a káros vegyületek mennyiségét az italban. Emellett érdemes naponta legfeljebb 2–3 csésze kávét fogyasztani, inkább közepesen vagy erősen pörkölt kávébabot választani, és időnként kávé helyett fekete vagy zöld teát inni.

Érdekességként a cikk megjegyzi: a kávé élénkítő hatása nem mindig a koffeinnek köszönhető. Szlovén kutatók kísérletében a résztvevők koffeintartalmú és koffeinmentes kávét is fogyasztottak, majd figyelmet igénylő feladatokat végeztek – az eredmények között pedig nem volt lényeges különbség. A kutatók szerint a hatás sokszor inkább placebo: az élénkség érzése részben önsugallat lehet.

„A helyesen elkészített kávé mérsékelt fogyasztása nem jár egészségügyi kockázattal. Egyszerű szabályok betartásával bátran élvezhetjük a kedvenc italunkat” – összegezte a dietetikus.

Kapcsolódó írásaink