Egészség
Így mérgezhet meg észrevétlenül a kávéfőző
Ajánlatos vízkőtelenítés után átöblíteni a készüléket

Bizonyos karos eszpresszógépekből, az úgynevezett portafilteres kávéfőzőkből jelentős mennyiségű ólom oldódhat ki és kerülhet a lefőzött kávéba – figyelmeztette Facebook-követőit a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) kutatási adataira hivatkozva állította ezt.
Folyékony ólom a kávéscsészékben
A szakértők az élelmiszerrel érintkező anyagokból kioldódó fémek mennyiségére voltak kíváncsiak, és az említett géptípusok esetében kirívóan magas ólomkioldódást mértek. Az ólomszennyezés mértéke különösen a vízkőtelenítési folyamat után volt számottevő - adta hírül a hazipatika.com. A BfR emiatt arra következtetett, hogy a portafilteres kávéfőzők fém alkatrészeiből a leginkább a savas vízkőoldók hatására oldódik ki az ólom, feltételezhetően a forrasztási pontoknál.
Így csökkenthető az ólombevitel
A német szakértők a kockázatok csökkentése érdekében az alábbiakat javasolják:
- Vízkőtelenítés után mindig alaposan mossuk át a készüléket a gyártó által javasolt módon!
- Minden kávéfőzés előtt iktassunk be egy vízzel történő átöblítést!