Egészség

Így mérgezhet meg észrevétlenül a kávéfőző

Ajánlatos vízkőtelenítés után átöblíteni a készüléket

Ólom kerülhet a kávéba, ha ilyen kávéfőzőt használunk.

Így mérgezhet meg észrevétlenül a kávéfőző
Az ólomszennyezés mértéke különösen a vízkőtelenítési folyamat után volt számottevő
Fotó: AFP/Mint Images/Mint Images

Bizonyos karos eszpresszógépekből, az úgynevezett portafilteres kávéfőzőkből jelentős mennyiségű ólom oldódhat ki és kerülhet a lefőzött kávéba – figyelmeztette Facebook-követőit a Rizikometer. Az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó csapat a Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) kutatási adataira hivatkozva állította ezt.

Folyékony ólom a kávéscsészékben

A szakértők az élelmiszerrel érintkező anyagokból kioldódó fémek mennyiségére voltak kíváncsiak, és az említett géptípusok esetében kirívóan magas ólomkioldódást mértek. Az ólomszennyezés mértéke különösen a vízkőtelenítési folyamat után volt számottevő - adta hírül a hazipatika.com. A BfR emiatt arra következtetett, hogy a portafilteres kávéfőzők fém alkatrészeiből a leginkább a savas vízkőoldók hatására oldódik ki az ólom, feltételezhetően a forrasztási pontoknál.

Így csökkenthető az ólombevitel

A német szakértők a kockázatok csökkentése érdekében az alábbiakat javasolják:

  • Vízkőtelenítés után mindig alaposan mossuk át a készüléket a gyártó által javasolt módon!
  • Minden kávéfőzés előtt iktassunk be egy vízzel történő átöblítést!

Kapcsolódó írásaink