Egészség
Eligazítás banánügyben
Ezt sem tanácsos túlzásba vinni

A túl sok banán fogyasztása megnövelheti a vércukorszintet és a kalóriabevitelt – írja a Gazeta.ru. Mint az összeállításban olvasható, e gyümölcs kiváló forrása számos hasznos és szükséges anyagnak és vitaminnak a szervezet számára.
Gazdag A-, E-, K-, C- és B-vitaminokban. Például egyetlen közepes méretű termény befalása a B6-vitamin napi szükségletének körülbelül felét fedezi. Ennek köszönhetően a banán elősegíti a vasanyagcserét, a hemoglobin termelését, a többszörösen telítetlen zsírsavak szintézisét, az aminosavak felszívódását és az idegrendszer normalizálódását.
Ugyancsak hasznos, hogy a benne található rost segít szabályozni a bélmozgást, megelőzi a székrekedést és elősegíti az egészséges flóra kialakulását. Mindezen túl triptofán aminosavat tartalmaz, amely a szervezetben szerotoninná (a jó hangulat hormonja) és melatoninná (az alvás hormonja) alakul.
Utalnak rá, néhány ember allergiás lehet rá; a tünetek lehetnek viszketés, kiütés vagy duzzanat is. Hozzáteszik, a banán túlzott fogyasztása túlzott cukor- és kalóriabevitelhez vezethet, ami különösen káros lehet azok számára, akik figyelik a testsúlyukat vagy a vércukorszintjüket.