Egészség
Gyümölcs, ami megöli a tápanyagok felszívódását
Igazi tudományos sokk

A Food and Function folyóiratban megjelent tanulmány szerint, ha banánt adunk bogyós turmixhoz, a flavonolok felszívódása 84 százalékkal csökken. Mindez egy polifenol-oxidáz nevű enzimnek köszönhető, amely aktívan megtalálható a banánban, és még a véráramba jutás előtt lebontja a flavanolokat.
Összehasonlításképpen, azok a résztvevők, akik a flavanolkapszulát szedték, szignifikánsan több jótékony vegyületet szívtak fel, mint azok, akik a banános turmixot itták, írja a Pravda.
Mik azok a flavanolok, és miért van rájuk szükség?
A flavonolok antioxidánsok, amelyek:
-
támogatják a szív- és érrendszert;
-
védik a kognitív funkciókat;
-
naponta 400–600 mg mennyiségben ajánlott.
Ezen vegyületek hiánya, különösen időseknél, memóriavesztéssel és rossz szívműködéssel jár.
Miért fontos a textúra, de nem a legfontosabb?
Gunther Kuhnle, a Readingi Egyetem professzora szerint:
„A smoothie-k kényelmes módja annak, hogy több gyümölcsöt vigyünk be az étrendünkbe, de a banán annyi polifenol-oxidázt tartalmaz, hogy szinte az összes flavanolt elpusztítja a bogyós gyümölcsökben.”
Javier Ottaviani kutató hozzáteszi:
„Meg akartuk érteni, hogy egy egyszerű ételkombináció, mint például egy banánturmix, mennyire befolyásolhatja a flavanolok biohasznosulását – és a hatás meglepő volt.”
Mit tegyünk bele banán helyett?
Ha az a cél, hogy a legtöbb flavanolt kinyerje a turmixból, válasszon az alábbi kombinációkból:
-
áfonya, fekete ribizli, szőlő, kakaó;
-
ananász, mangó, narancs vagy joghurt – alacsony enzimaktivitású élelmiszerek.
A banán továbbra is egészséges gyümölcs, de az előnyei miatt a legjobb, ha nem adjuk hozzá a turmixokhoz.