Egészség

Kinek lehet veszélyes a paradicsomhéj?

Bizonyos esetekben érdemes lehet meghámozni

A paradicsom a legkedveltebb zöldségként ismert gyümölcsünk, amelyet nyersen, főzve és sülve is fogyasztunk. Azonban időről időre felmerül a kérdés: vajon biztonságos-e a paradicsom héjának elfogyasztása? Egyesek szerint a paradicsomhéj nehezen emészthető, sőt, megtapadhat a gyomor falán. De vajon van valóságalapja ennek az állításnak? – teszi fel a kérdést a mindmegette.hu.

Kinek lehet veszélyes a paradicsomhéj?
A paradicsom vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, de a héja egyeseknél bélpanaszokat okozhat
Fotó: AFP/NurPhoto/Soumyabrata Roy

A paradicsomhéj fő komponense a cellulóz, amely egy rosttípus. A cellulóz nem emészthető az emberi szervezet számára, azonban fontos szerepet játszik az emésztésben, segítve a bélműködést és elősegítve a normális székletet.

Emellett a paradicsom héja tele van más értékes tápanyagokkal is, például likopinnal, ami antioxidáns hatású, segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökökkel szemben, támogatja a szívet, és csökkentheti bizonyos rákos megbetegedések kockázatát.

Megtapadhat-e a gyomor falán a paradicsomhéj?

Nincs tudományos bizonyíték arra, hogy a paradicsomhéj megtapadhat a gyomor falán vagy bármilyen emésztőszervi problémát okozna. A legtöbb ember emésztőrendszere gond nélkül feldolgozza, sőt a rostok hozzájárulnak az egészséges emésztéshez.

Mikor érdemes eltávolítani a paradicsom héját?

Bár általában nincs szükség a paradicsomhéj eltávolítására, bizonyos esetekben érdemes lehet meghámozni. Például azok, akik emésztőszervi betegségben, pl. Crohn-betegségben vagy irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvednek, esetenként érzékenyek lehetnek a rostokra, és nekik előfordulhat, hogy kerülniük kell a paradicsomhéjat. Ha krémesebb paradicsomszószt vagy levest készítünk, szintén eltávolíthatjuk a héjat, hiszen az darabos maradhat.

Így hámozza meg a paradicsomot egyszerűen

  1. Tegyünk fel egy fazék vizet forrni, és készítsünk elő egy másik edényt hideg vízzel.
  2. A paradicsom alján vágjunk egy kis kereszt alakú bemetszést.
  3. Dobjuk a paradicsomokat a forró vízbe kb. 30 másodpercre, majd tegyük azonnal hideg vízbe. A hőmérséklet-különbség miatt a héj könnyedén lehúzható a bemetszés mentén.

Kapcsolódó írásaink