Életmód
Egy ital, amely egyensúlyban tartja a vércukorszintet
Érdemes beépíteni az étrendünkbe

A hosszú távú cukorbetegség, amit az emelkedett vércukorszint jellemez, súlyos szövődményekhez vezethet, például az erek, az idegrendszer, a vesék, a szemek és a szív károsodásához.
Az orvosok rendszeresen hangsúlyozzák, hogy a vércukorszint szabályozása kulcsfontosságú szempont a cukorbetegség kezelésében és szövődményeinek megelőzésében. A megfelelő táplálkozás pedig meghosszabbíthatja a cukorbetegek életét.
Az ilyen betegeknek alacsony glikémiás indexű, rostban, fehérjékben és egészséges zsírokban gazdag ételek fogyasztása javasolt. Korlátozni kell az egyszerű szénhidrátok, például a cukor, az édességek és a fehér liszt fogyasztását – mondta Vlagyimir Ivanov háziorvos a PNZ.ru portálnak adott interjújában.
„A rendszeres, kis mennyiségű étkezés is segít elkerülni a hirtelen cukorszint-ugrásokat.” Ebben a közkedvelt ital, a zöld tea is segíthet” – jegyezte meg a szakember.
A kutatások azt mutatják, hogy a zöld tea hasznos ital lehet a vércukorszint csökkentésében.
Polifenolokat, különösen epigallocatechin-3-gallátot (EGCG) tartalmaz, amelyek antioxidáns és antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkeznek.
Az EGCG, a katechin egy fajtája, javítja az inzulinérzékenységet, csökkenti a vércukorszintet, és megvédi a sejteket a magas cukorszint okozta károsodástól.
A zöld tea koffeint is tartalmaz, ami átmenetileg megemelheti a vércukorszintet. Összességében azonban a polifenolok pozitív hatásai felülmúlják a koffein lehetséges negatív hatásait.
A zöld tea rendszeres fogyasztása, különösen hozzáadott cukor nélkül, jótékony kiegészítője lehet az egészséges táplálkozásnak és életmódnak a cukorbetegek vagy annak kockázatának kitett emberek számára.
„Érdemes emlékezni arra, hogy a zöld tea nem gyógyszer. Nem helyettesítheti a cukorbetegség gyógyszeres kezelését” – figyelmeztetett Ivanov.
Mielőtt bármilyen változtatást eszközölne étrendjén vagy bármilyen új italt fogyasztana, javasoljuk, hogy konzultáljon endokrinológusával.