Egészség

A növényi élelmiszerek hiányának következményei a táplálkozásban

A rosthiány az étrendben anyagcserezavarokkal fenyeget

A növényi élelmiszerek hiánya az étrendben anyagcserezavarokkal és más egészségügyi problémákkal fenyeget – figyelmeztetett a táplálkozási szakértő, számol be a Daily Mail.

A növényi élelmiszerek hiányának következményei a táplálkozásban
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A szakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy elegendő növényi táplálék nélkül az ember emésztési problémákat tapasztal, és székrekedéssel, valamint hasi puffadással kell szembenéznie. Emellett az alacsony rostbevitel negatívan befolyásolhatja a koleszterinszintet, amely növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Egy másik kellemetlen következménynek a táplálkozási szakértő a bélrendszer mikrobiomjának romlását nevezte. Ez gyulladásos folyamatokhoz és súlyos anyagcserezavarokhoz vezethet a szervezetben – magyarázta.

Korábban a táplálkozási szakértő és dietetikus, PhD Megan Rossi azt tanácsolta, hogy a mentális problémák megelőzése érdekében figyeljük a bélrendszer egészségét. Szerinte a krónikus bélbetegség jelentősen növeli a depresszió és a szorongásos zavar kialakulásának kockázatát.

Kapcsolódó írásaink