Egészség

Áttörést értek el a HIV kezelésében

A Lenacapavir nevű kísérleti vakcinát afrikai nőkön tesztelték, és példátlan hatékonyságot mutatott. – Elmondhatjuk, hogy áttörés történt a HIV-kezelés területén – kommentálta a hírt Alexander Ediger klinikai farmakológus a Bloombergnek.

Áttörést értek el a HIV kezelésében
A HIV-vírus (sárgával) egy sejten (képünk illusztráció)
Fotó: AFP/Science Photo Library/Nemes Laszlo

A portál szerint a HIV elleni hatékony védelem érdekében a gyógyszert évente kétszer kell beadni.

Az antiretrovirális gyógyszerek fejlesztése napjaink egyik legsürgetőbb feladata. Ennek oka a HIV gyors terjedése, és a drága terápia, amely nagy terhet ró az egészségügyi rendszerre.

Ediger felhívta a figyelmet arra, hogy a Lenacapavir fejlesztőjének komoly hírneve van. Komoly eredményeket ért el a hatékony hepatitis C gyógyszerek terén is, ezért a HIV kezelésére irányuló kutatásaik komolyan vehetők.

„Ha az eredmények beigazolódnak, akkor kolosszális áttöréssel állunk szemben a HIV terápiájában, amely többé nem lesz halálos kimenetelű állapot. Egyelőre a megelőzés eszközéről beszélünk, de az injekció a HIV-fertőzésre is hatásos lehet. Ez óriási siker” – mondja a farmakológus.

A klinikai kísérleteket eddig az afrikai kontinensen zajlottak. A jövőben a fejlesztők hasonló vizsgálatokat fognak végezni Európában.

Kapcsolódó írásaink