Egészség

Van egy új COVID-változat, a KP.3

Ezek a tünetek

Már több mint négy éve, hogy a COVID-19-et hivatalosan is világjárvánnyá nyilvánították, és a legjobb erőfeszítések ellenére a vírus, amely ezt okozza, még mindig nagyon erősen jelen van. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy több különböző változata fejlődött ki, amelyek közül a legutóbbi a KP.3 nevet kapta - írja az IFLScience.

Van egy új COVID-változat, a KP.3
Újabb Covid variánst mutattak ki a kutatók (képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

A KP.3 a SARS-CoV-2 egyik FLiRT változata. Ezek a változatok kevésbé veszélyesk, mint amilyennek hangzanak; a név a spike fehérjében - a vírus azon részében, amely a testünk sejtjeihez tapad, és lehetővé teszi, hogy megfertőzze azokat - felvett aminosavmutációkról származik.

Az immunrendszer megtanulhatja felismerni a spike-fehérjéket - akár természetes úton, akár védőoltás révén - és megszabadulhat a vírustól, de a vírus kissé eltérő formákba fejlődve elkerülheti a pusztulást.

Ezért tűnik úgy, hogy minden második héten megjelenik egy új variáns - a KP.3 a legújabb a hosszú sorban. Valójában az FLiRT-változatok mindegyike egy másik, JN.1 nevű változatból származik, amely az év elején bukkant fel.

Mostanáig a KP.2 FLiRT-változat vette át a JN.1 első helyét. A nyári hónapokban gyakran megfigyelhető társasági összejövetelek számának növekedésével a vírus terjedésének és a COVID-19 okozásának lehetőségei is megnövekedhetnek.

Mik tehát az új variánssal való fertőzés jelei?

A CDC a KP.3 lehetséges tüneteinek listája ugyanaz, mint a JN.1 esetében:

Láz/hidegrázás
Köhögés
Légszomj
Fáradtság
Izomfájdalmak
Fejfájás
Íz- vagy szaglásvesztés
Torokfájás
Orrfolyás
Hányinger/hányás
Hasmenés

Ez a lista semmiképpen sem teljes. "A tünetek változhatnak az új COVID-19 variánsok esetén, és személyenként eltérőek lehetnek" - áll a CDC közleményében. A tünetek akár két héttel a vírusnak való kitettség után is jelentkezhetnek.

Ami azt illeti, hogy a vakcinák képesek lesznek-e kezelni az új variánst, remélhetőleg az ősszel megjelenő frissített vakcinák - az FDA jóváhagyásától függően - a KP.3 vonalának köszönhetően elvégzik majd a feladatot, ahogyan Adrian Esterman epidemiológus a Newsweeknek elmondta.

"Az új vakcina szeptember körül lesz elérhető, amely vagy a JN.1-en, vagy az FLiRT egyik alváltozatán alapul, és sokkal jobb védelmet nyújt".

Kapcsolódó írásaink