Életmód

Már Magyarországon is elérhető a dengue-láz elleni védőoltás

Hozzáférhetővé vált a vakcina a Nemzetközi Oltóközpontnál, derül ki a magánszolgáltató közleményéből

A dengue-láz terjedése napjainkban egyre fokozódó problémát jelent világszerte. A dengue-vírust szúnyogok terjesztik, legfőképp az egyiptomi csípőszúnyog, de más rokonfajok is, többek között az ázsiai tigrisszúnyog. Bár az esetek 80 százalékában tünetek nélkül, vagy enyhe influenzaszerű tünetekkel zajlik, így sokan tesztelés hiányában nem is szereznek tudomást arról, hogy fertőzöttek voltak – írja a 24.hu.

Már Magyarországon is elérhető a dengue-láz elleni védőoltás
A dengue-vírust szúnyogok terjesztik
Fotó: NorthFoto

A dengue-láz azonban súlyossá is válhat, többszöri fertőződés esetén súlyos, vérzéses típusa is kialakulhat, erős fájdalommal járhat, illetve életveszélyes állapotot idézhet elő. A dengue-láz gyakorisága az elmúlt években az egyre jobban hozzáférhető egzotikus utazások miatt a turisták között jelentősen megemelkedett, így Európa több országában behurcolt esetek is előfordultak már.

A legjobb védekezés dengue-láz ellen a megelőzés

A szúnyogriasztó szerek használata, vagy a védőruházat nem ad minden esetben megfelelő védelmet, így az oltás beadatása ajánlott. A Nemzetközi Oltóközpont Váci úti magánrendelőjében június 5-től elérhető QDENGA vakcina két dózist követően ad védettséget a fertőzés ellen, amit három hónap különbséggel kell beadni. A korábban rendelkezésre álló oltóanyaggal ellentétben a QDENGA nem csak olyan pácienseknek adható, akik már átestek Dengue fertőzésen, hanem olyanoknak is, akik még sosem voltak érintettek ebben a témában.

Az oltás négyéves kortól adható. Mivel élő, gyengített kórokozós vakcináról van szó, ezért kizáró tényező többek közt a terhesség, szoptatás vagy immunrendszeri megbetegedés. Az oltás beadását minden esetben részletes konzultáció előzi meg.

Kapcsolódó írásaink