Egészség

Így lassítható az agy öregedése

Lelassíthatjuk a kognitív képességeink romlását

Nagyban függ az étrendünktől, hogy milyen gyorsan öregszik az agyunk – írja a ScienceAlert, számol be a 24.hu.

Így lassítható az agy öregedése
Így lassítható az agy öregedése
Fotó: NorthFoto

Egy új tanulmány szerint a legkedvezőbb hatás akkor érhető el, ha mediterrán étkezési szokásokat sajátítunk el.

A kutatás során száz 65 és 75 év közötti önkéntest vizsgáltak meg, hogy kiderítsék, melyik tápanyagok a legfontosabbak központi idegrendszerünk fiatalon tartásához. Az eredményekből az látszik, hogy leginkább a halakban és az olívaolajban található zsírsavak, valamint a spenótban és mandulában jelen lévő antioxidánsok lassítják az agy öregedését.

Emellett pedig a sárgarépában és tökfélékben előforduló pigmentek is hozzájárulnak a jótékony hatáshoz, akárcsak a kolin, amely a tojássárgájában és a nyers szójababban található.

A szakértők szerint a megfelelő étkezéssel lassíthatjuk a kognitív képességeink romlását, de az is elképzelhető, hogy elkerülhetjük az olyan betegségeket, mint az Alzheimer-kór. Ezt a jövőben újabb kutatásokkal szeretnék bebizonyítani.

Kapcsolódó írásaink