Egészség

Az orvos szerint ez a zöldség védelmet nyújt a rák és a magas vérnyomás ellen

Ráadásul a szemünkre is jó hatással van

A spenótnak olyan hasznos tulajdonságai vannak, amelyek segítenek csökkenteni a rák, a szürkehályog és a magas vérnyomás kockázatát – mondta Elena Malysheva orvos és műsorvezető az Élj egészségesen! című műsorban, számolt be róla a Sports.kz a News.ru-ra hivatkozva.

Az orvos szerint ez a zöldség védelmet nyújt a rák és a magas vérnyomás ellen
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Azonban figyelmeztetett, ez a zöld ellenjavallt vesekőben szenvedőknek.

„A spenót oxalátokat tartalmaz, amelyek vesekő kialakulásához vezethetnek. Ezért húgykőgyulladás esetén a spenótot nem szabad fogyasztani” – tisztázta Malysheva.

Azonban azok számára, akik nem szenvednek ilyen betegségben, a spenót sok előnnyel járhat. Így Mihail Konovalov szemészorvos elmagyarázta, hogy a zöldek luteint és zexantint tartalmaznak – olyan anyagokat, amelyek jótékony hatással vannak a szem állapotára.

„Azoknál, akik naponta 640 milligramm ilyen anyagot kapnak, harminc százalékkal kevesebb eséllyel alakul ki szürkehályog” – hangsúlyozta az orvos.

Herman Gandelman kardiológus hozzátette, hogy a spenót magnéziumot tartalmaz. Ez az anyag szükséges az erek tágulásához. Ha elegendő magnézium van a szervezetben, csökken a magas vérnyomás kialakulásának esélye – mondta a szakember.

Andrej Prodeus immunológus rámutatott, hogy a spenót megállíthatja a rák terjedését.

A szakértők azt tanácsolták, hogy a zöldségek kiválasztásakor a megjelenésre összpontosítsunk – a leveleknek szilárdaknak és gazdag színűnek kell lenniük. A spenót legfeljebb két napig tárolható.

Kapcsolódó írásaink