Egészség

Ez a népszerű gyümölcsfajta 23 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát

Naponta érdemes fogyasztani

A kognitív hanyatlás a gondolkodás, a memória, a koncentráció és más agyi funkciók csökkenése. Ez a jelenség főként az idősebb embereknél fordul elő, és gyakran a demencia és más, neurodegeneratív betegségek korai jele – adta hírül a Sports.kz az Rbc.ua-ra hivatkozva.

Ez a népszerű gyümölcsfajta 23 százalékkal csökkentheti a demencia kockázatát
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A kockázat csökkentésének egyik módja a testmozgás mellett a kiegyensúlyozott étrend.

A British Journal of Nutrition című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint egy bizonyos gyümölcsfajta különösen hasznos lehet a demencia kockázatának csökkentésében.

A citrusfélék segíthetnek csökkenteni a demencia kockázatát

Egy tudományos közlemény szerint a citrusfélék azok, amelyek segíthetnek 23 százalékkal csökkenteni a demencia kialakulásának kockázatát. Ezekre a következtetésekre egy japán tanulmány több mint 13 000 résztvevőjének vizsgálata után jutottak.

Kiderült, hogy azoknál, akik mindennap fogyasztottak citrusféléket, a következő hat évben jelentősen kisebb valószínűséggel alakult ki demencia, mint azoknál, akik csak hetente egyszer vagy kétszer ettek belőlük.

A tanulmány adatait egy japán egészségbiztosítási adatbázisból vették.

A kutatók emellett más tényezőket is figyelembe vettek, például azt, hogy az adott személy mennyi zöldséget, illetve más gyümölcsöket fogyasztott, és milyen volt az általános egészségi állapota. Mivel ezek a tényezők eltérőek voltak, a citrusfélék és a demencia közötti kapcsolat nem különbözött jelentősen.

A tanulmányban a szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy ezek az eredmények azt mutatják, hogy a citrusfélék gyakori fogyasztása a demencia alacsonyabb kockázatával jár együtt.

Mely citrusfélék fogyasztása javallott:

  • citrom
  • narancsfélék
  • grapefruit
  • lime
  • mandarin
  • klementin
  • kumquat
  • pomelo

Kapcsolódó írásaink