Egészség

Ez a Hashimoto-betegség

Leginkább a nőket érinti az alattomos kór

A Hashimoto-betegség egy autoimmun kór, amelyben a szervezet immunrendszere az egészséges, normálisan működő sejteket támadja meg, ebben az esetben a pajzsmirigyet – írja a Life.hu.

Ez a Hashimoto-betegség
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

A pajzsmirigy a nyak elülső részén található szerv, amely az anyagcserét, vagyis a szervezet energiafelhasználását szabályozó hormonokat termeli. Ezek a pajzsmirigyhormonok sok mindent befolyásolnak, többek között a szívritmust és azt, hogy a szervezet milyen gyorsan használja fel az elfogyasztott ételekből származó kalóriákat. Ha a pajzsmirigy nem termel elég hormont, az pajzsmirigy-alulműködéshez vezethet – mondja dr. Balaicza Erika belgyógyász főorvos.

A Hashimoto-betegség kiváltó okai, jellemzői

A Hashimoto-kór pontos oka nem ismert, de feltételezhetően számos tényező szerepet játszhat a kialakulásában. Lehet genetikai öröklődés, okozhatják baktériumok, vírusok vagy olyan környezeti hatások, mint a túl sok stressz vagy sugárzás. Gyakran más, már meglévő autoimmun betegséghez társul, ezért például a reumatoid artritisz, a lupusz vagy az 1-es típusú cukorbetegség növeli a kialakulásának kockázatát. Nagyjából hétszer annyi nőt érint, mint férfit, amely arra utal, hogy a nemi hormonok is szerepet játszhatnak a kialakulásában. Főként a 30–50 év közötti nők esetében jellemző ez a betegség. A kutatások szerint bizonyos gyógyszerek és a túl sok jód is fokozhatja a kialakulásának esélyét.

Betegségre utaló jelek

– A tünetek kezdetben enyhék lehetnek, így akár évek is eltelhetnek, mire diagnosztizálják. Első jele a megnagyobbodott pajzsmirigy, az úgynevezett golyva, amely miatt a nyak elülső része duzzadtnak tűnhet. Ez idővel megnehezítheti a nyelést. Gyakori tünet a súlygyarapodás, állandó fáradtság, sápadt, puffadt arc, ízületi és izomfájdalom, székrekedés, fázékonyság, nehézségek a teherbeesésben, hajhullás vagy ritkuló és törékeny haj, szabálytalan vagy erős menstruáció, depresszió, lelassult szívverés, memória- vagy koncentrációs problémák, duzzadt nyelv – figyelmeztet a főorvos.

Hogyan diagnosztizálják?

Az orvos először a nyak tapintásával ellenőrzi a duzzanat meglétét, majd laborvizsgálatot kér, amely tartalmazza a pajzsmirigy-stimuláló hormon (TSH) szintjét, amelynek megnövekedett értéke pajzsmirigy-alulműködést jelezhet. Szintén fontos a Tiroxin (T–4) ellenőrzése, amely a szervezetben lévő fő pajzsmirigyhormont, a T–4-et méri. Ha ez az érték túl alacsony, az megerősíti a tényt, hogy a pajzsmiriggyel van baj. Szükség lehet antitestvizsgálatra, amely arról árulkodhat, hogy fennáll-e autoimmun betegség. Ha a vizsgálat a pajzsmirigy-peroxidázzal (a pajzsmirigyhormon-termelésben részt vevő fehérje) szembeni antitest jelenlétét mutatja, az erős jele a Hashimoto-betegségnek – tájékoztat a doktornő.

Milyen kezelés létezik?

Ha nincs pajzsmirigy-alulműködés, vagy csak nagyon enyhe, akkor elképzelhető, hogy az orvos nem ír fel gyógyszert, csak megfigyeli a tüneteket, a betegséget, rendszeresen ellenőrzi a pajzsmirigyhormonszintet. Pajzsmirigy-alulműködés esetén viszont gyógyszeres kezelést javasol, a természetes T–4 pajzsmirigyhormon kémiai vagy szintetikus változatát, amely arra szolgál, hogy helyreállítsa az anyagcserét. Mivel a pajzsmirigyhormonok nagyon lassan hatnak a szervezetben, eltarthat néhány hónapig, amíg a tünetek elmúlnak, és a strúma összezsugorodik. A nem javuló, nagyméretű strúmák azonban szükségessé tehetik a pajzsmirigy eltávolítását.

Van, amikor fellángol

Még hormongyógyszer szedése esetén is előfordul, hogy a betegség fellángol. Ezt kiválthatja alváshiány, fertőzés, stressz, szorongás, depresszió, lelki trauma, nem megfelelő étrend is. Ilyenkor a tünetek újra jelentkeznek vagy felerősödnek.

Mit lehet még tenni?

Érdemes a gyulladáscsökkentő étrendet követni. Ez azt jelenti, hogy olyan ételeket kell fogyasztani, amelyek tápanyagokban gazdagok, például gyümölcsök, zöldségek, diófélék, sovány húsok és zsíros halak, például lazac. Kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, a zsiradékban sült ételeket és a cukros, szénsavas üdítőket. Figyelni kell a jódbevitel csökkentésére is. Ez az ásványi anyag megtalálható olyan élelmiszerekben, mint a jódozott só és a feldolgozott húsok. Emellett csökkenteni kell a stresszt. Mivel az autoimmun betegségeket gyakran a stressz váltja ki, lépéseket kell tenni ennek csökkentésére. Ehhez sokat kell pihenni, kikapcsolódni, sétálni a friss levegőn, relaxációs technikákat alkalmazni – javasolja dr. Balaicza Erika.

Lehetséges szövődmények

A kezeletlen betegségnek akár súlyos következményei is lehetnek, mint például depresszió, szexuális problémák, megnehezíti a teherbeesést, emellett növeli a vetélés és a születési rendellenességek kialakulásának esélyét. Szintén szövődmény lehet a szívprobléma, mivel az alacsony pajzsmirigyhormonszint magas LDL (rossz)-koleszterinszintet okozhat, amely növeli a szívbetegségek kockázatát. Kialakulhat szívritmuszavar és szívnagyobbodás is.

Honnan ered a beteség neve?

A Hashimoto-pajzsmirigybetegség Hakaru Hashimoto japán orvosról kapta a nevét, aki 1912-ben elsőként ismerte fel és írta le ezt az állapotot.

Kapcsolódó írásaink