Belföld

Gulyás Gergely: Szombattól zárt térben kötelező a maszkhasználat

Azokban az országokban sikerült megfékezni a járvány terjedését, ahol az emberek második oltását a harmadik is követte. A kormány éppen ezért mindenkinek javasolja a harmadik oltás felvételét - közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Gulyás Gergely: Szombattól zárt térben kötelező a maszkhasználat
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón
Fotó: MH / Katona László

A járványt akkor lehet megállítani, ha mindenki beoltatja magát - mondta Gulyás Gergely. Az oltatlanok mások életét is veszélyeztetik, ezért a kormány arról döntött, hogy zárt térben kötelező a maszkhasználat.

Csak védettségi igazolvánnyal lehet az 500 főnél nagyobb rendezvényeket látogatni. Kötelező lesz a harmadik oltás az egészségügyben. 

Gulyás elmondta, hogy a maszkviselési kötelezettség zárt térben szombattól lép életbe. 

Oltási akcióhetet tartanak

Gulyás arról is beszélt, hogy az iskolákban az igazgatók dönthetnek a maszkviselési kötelezettségről. Jövő héten oltási akcióhetet tartanak az átoltottság növelés érdekében. Ennek során több oltóponton is felvehető lesz az első, a második, valamint a harmadik oltás is.

Az oltási akcióhétre a nap folyamán később Orbán Viktor kormányfő is külön Facebook-posztban hívta fel a figyelmet:

Objektum doboz

A benzinkutakat folyamatosan ellenőrzik

Egyelőre nem találtak olyan kutat, ahol valamilyen szabálysértés történt volna. A pénteki naptól nem csak azt ellenőrzik majd, hogy a benzin és a gázolaj ára maximum 480 forint-e, hanem az üzemanyagok minőségét is.

A kisvállalkozókra is kiterjesztik a rezsicsökkentést

9,7 millió oltás áll rendelkezésre - mondta a miniszter. Mindenki figyelmét arra hívták fel, hogy nem csak saját maguk egészségéért felelnek, hanem másokéért is - mondta Gulyás. Egyelőre a hatóságok egyetlen olyan benzinkutat sem találtak, ahol ne tartották volna be a 480 forintos maximális benzinárat - ismertette a miniszter. A kisvállalkozók esetében megnyílik annak a lehetősége, hogy belépjenek az egyetemes szolgáltatói körbe - jelentette be Gulyás. 

Szomorú látni a budapesti rendezetlen viszonyokat

Újságírói kérdésre elmondta, hogy szomorúan látják azokat a rendezetlen viszonyokat és káoszt, ami ahhoz vezetett, hogy a főpolgármester feje fölül el akarják adni a városházát. Rosszabb állapotban van a Városháza mint korábban, és a vagyonkezelő vezetője azon igyekszik, hogyan lehet magánkezekbe átjátszani a Városházát - mondta a miniszter. 

Márki-Zay egyetért a rezsiemelő baloldali kormányzással

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy a baloldali listavezető álláspontja teljesen egybeesik a baloldali kormányzás elveivel. Könnyű kiszámolni, ha a világpiaci árakat ráeresztjük a fogyasztókra, akkor jelentősen nőni fog a lakosság terhe - tette hozzá. A kormánnyal nem közölte a budapesti vezetés korábban, hogy el akarják adni a városházát - mondta egy másik kérdésre.

Jogellenes lehet Jakab Péter lakásbérlete

Jogellenes módon használta fel Jakab Péter a lakásbérletre vonatkozó szabályokat, ha a megjelent cikkek állításai valósak - mondta egy másik kérdésre.  

Erre kérték a pedagógus-szervezeteket

A pedagógusokat továbbra is arra kérik, hogy a szakszervezetek legyenek a kormány szövetségesei és nem ellenségei - mondta kérdésre Gulyás. Van olyan helyzet, amikor kockázatos, ha valaki oltatlanként tanít gyerekeket. 

Kényes egyensúlyt kell megtalálni

A kormány azt szeretné, ha mindenki belátná, hogy csak akkor lehet megállítani a koronavírus-járványt, ha magas az átoltottság - mondta kérdésre a miniszter. Nagyon nehéz kényes egyensúlyt kell megtalálnia a kabinetnek a mostani helyzetben - tette hozzá, Gulyás közölte, hogy a jövőben elképzelhető, hogy a védettségi igazolvány hatálya bővülni fog.

Bajnai Gordon feltűnése volt a legkevésbé meglepő

Nem kerek a történet ha valaki végiggondolja az egész folyamatot, mert nem egy megrovásban kellene azt részesíteni, aki valaki alól el akarja adni a Városházát - tette hozzá. Bajnai Gordon feltűnése lepett meg a legkevésbé az egész történetben - mondta a miniszter. 

„Méltányos lenne, ha őszinte kommunikációt folytatna a főváros”

A legfontosabb információk kapcsán naponta kerül ellentmondásba a főváros a Városháza eladása kapcsán, így lehetetlen megmondani, hogy pontosan, mi a helyzet - mondta lapunk kérdésére Gulyás Gergely. Méltányos lenne, ha őszinte kommunikációt folytatna a főváros - tette hozzá. 

A Gyurcsány-Márki-Zay-féle baloldal miniszterelnök-jelöltje támadja a rezsicsökkentést

Gulyás kérdésre elmondta, Gyurcsány kormányzása alatt jelentősen nőttek a rezsiterhek, míg most Gyurcsány jelöltje támadja a rezsicsökkentést. Egy átlagos fogyasztású háztartás esetében 400 ezer forinttal nőne az éves teher, ha piaci árak lennének - tette hozzá. 

A fő baj, hogy Bige kartellezése miatt a magyar gazdák járnak rosszul

Bige László esetében sem az a probléma, hogy egy baloldali milliárdos.Magyarország az a sajátságos hely, amikor a baloldaliság és a milliárdosság kéz a kézben jár.A fő baj, hogy Bige kartellezése miatt a magyar gazdák járnak rosszul. Valahogyan féken tartani az elszabadult műtrágyaárakat, és a kormányzat erről gondolkozik most - fejtette ki lapunk egy másik kérdésére a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Meghosszabbíthatják a veszélyhelyzetet

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy egy járványcsúcs előtt állunk, így a veszélyhelyzetet meghosszabbíthatják. 

„Bige magatartása elfogadhatatlan”

Gulyás egy másik kérdésre azt mondta, hogy Bige magatartása elfogadhatatlan, miszerint csak egy napig adna el a magyar gazdának műtrágyát. A kormány dolgozik, hogy a helyzetre a lehető legjobb megoldást megtalálja - mondta a miniszter. 

Ekkortól olthatják az 5-12 éveseket

December elejére elképzelhető, hogy lesz engedély az 5 és 12 közöttiek oltására, ez még javíthatna az oktatás helyzetén járványügyi szempontból - mondta egy másik kérdésre Gulyás.

Ekkor nem lenne járványhullám Magyarországon

Ha 90 százalékos átoltottság lenne, akkor semmilyen járványhullám nem lenne Magyarországon. Szigorú szabályokat hozott a kormány azzal is, hogy a munkáltatók kötelezővé tehetik az oltást - tette hozzá. 

A határkerítés költségei

Magyar Hírlap: Válaszolt az Európai Unió Orbán Viktor kérésére, levelére, amelyben a határkerítés költségeinek megtérítéséről van szó?

Gulyás Gergely: A bizottság elnöke még nem küldött választ. Ugyanakkor a bizottság kapott egy világos feladatot legutóbb, hogy tekintse át, és ha szükséges, javasoljon változtatásokat a határvédelemmel összefüggő uniós szabályokra, a külső határok megerősítése érdekében. A válasz mellett ezt is végre kellene hajtania a bizottságnak. Erre várunk.

Ismét a migráció mellett foglalt állást az EU

Súlyos tévedésnek tartjuk, hogy a bizottság és a bíróság is a migráció mellett foglalt állást az unióban - mondta Gulyás a Stop Soros elleni ítélettel kapcsolatban. Nem lehet legálisnak tekinteni az illegális határátlépést segítő tevékenységet - tette hozzá. 

Kapcsolódó írásaink