Gazdaság

Komolyabb ellenőrzésre kell számítani a benzinkutakon

A kontrollba bevonják a NAV nemzetközi hírű mobil laborjait is, amelyekkel azonnal kideríthető, hogy megfelelő minőségű-e az üzemanyag

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn megkezdte a benzinkutak ellenőrzését, az első nap mérlege pozitív, egyetlen üzemeltető se követett el jogszabálysértést. A kormányzati rendelet értelmében a maximumár 480 forint, ennél magasabb áron nem értékesíthető a benzin és a gázolaj. Az az üzemeltető, aki ezt mégis megteszi, szankcióra számíthat.

Komolyabb ellenőrzésre kell  számítani a benzinkutakon
Tállai: Fontos a szabályok betartása
Fotó: MH

Az üzemanyagok ára a gazdaság működésére és általánosságban az árakra is hatással van, ezért a kormány november 15-től a nem prémium benzin és gázolaj literenkénti árát 480 forintos felső határral rögzítette – ismertette Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára tegnap.

A szabályok betartását a NAV ellenőrzi – mondta az MTI-nek, hozzátéve, hogy a pénzügyőrökre kiemelten komoly és fontos feladat hárul, hiszen a legfrissebb vámhivatali adat alapján ezerhatszáz településen 2016 benzinkút üzemel.
A NAV vizsgálja egyebek között azt is, hogy a kutakon betartják-e az üzemanyagárakra vonatkozó szabályokat.

A maximumár négyszáznyolcvan forint, ennél magasabb áron nem értékesíthető a benzin és a gázolaj alaptermék, az az üzemeltető, aki ezt mégis megteszi, szankcióra számíthat – magyarázta a Pénzügyminisztérium államtitkára.

Tállai András továbbá azt is kifejtette, hogy még komolyabb ellenőrzésre számíthatnak a benzinkutak, ugyanis bevonják a NAV nemzetközi hírű, úgynevezett mobil laborjait is, amelyekkel azonnal kideríthető, hogy megfelelő minőségű-e az üzemanyag. A visszaélések kiszűrése ezekkel az ellenőrző laborokkal nagyon egyszerű, a helyszínen néhány perc alatt végrehajtható a műszeres vizsgálat – tette hozzá.

Az államtitkár elmondása szerint a szabályokat be nem tartó benzinkút üzemeltetője bírsággal, sőt ismételt jogsértés esetén üzletzárással is számolhat. Százezer forinttól hárommillió forintig terjedő bírságot szabhat ki a NAV, az ismételt jogsértésnél pedig akár fél évre is bezárathatja a benzinkutat, ebben az esetben az üzemeltetést átveszi egy nyilvántartott szolgáltató.

Tállai András szerint szankció kiszabására az elkövetkező három hónapban ritkán kerül majd sor, elsősorban azért, mert az üzemeltetők ügyelnek az adózási és egyéb jogszabályok betartására. A szabályok kikerülését fontolgató néhány adózót pedig a vámhivatal fokozott ellenőrzése sarkallhatja a szabályok maradéktalan betartására – nyomatékosította az államtitkár.

Kapcsolódó írásaink