Belföld

Sarokba szorította Bige László a gazdákat

Fogyasztók millióinak okoz kárt a műtrágyakirály

A kartellezésért büntetett műtrágyakirály az ellenzéket tömi ki a nyereségével? – ezt a kérdést tette fel Győrffy Balázs, a Fidesz országgyűlési képviselője hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában.

Sarokba szorította Bige László a gazdákat
Márki-Zaynak bármennyit adna, de a piaci magatartásán mintha nem akarna változtatni
Fotó: MH

Mint ennek kapcsán kifejtette, a műtrágya árának drasztikus emelkedése komoly nehézségek elé állítja a mezőgazdaságot, a Bige-csoport műtrágyapiaci kartellezése ugyanakkor több tízezer magyar gazdának és fogyasztók millióinak okoz károkat.

Ennek tudatában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint különösen felháborító Bige László cinikussága, aki azt mondta: „Annyi pénzt adok Márki-Zay Péternek, amennyit kér!” Győrffy rámutatott: a műtrágyakirályként ismert oligarcha éveken keresztül sarokba szorította a magyar gazdákat, és szerinte most ismételten a kartellezés lehetőségein gondolkodhat. Győrffy úgy véli, Bige a gyurcsányista baloldal hatalomra jutásától várja, hogy folytathassa korábbi törvénytelen piaci magatartását, és erre kész bármennyit „áldozni” – valójában erről szól a Márki-Zay Péternek történt felajánlkozása.

A baloldali oligarcha és Márki-Zay reménybeli szponzora a Hvg-nek adott interjúban már üzent a gazdáknak. Azt mondta: „A régióban általánossá vált kényszerszünetek miatt súlyos áruhiány lesz, ami megjelenik a műtrágya árában is, és ezt ki akarjuk használni. Jövő januártól májusig nem az lesz a kérdés, mennyi lesz a műtrágya ára, hanem az, hogy kapsz-e vagy nem kapsz, mert nem lesz áru.”

Mint megírtuk, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Bige László cégére tizenegymilliárd forintos bírságot szabott ki kartellezés miatt, az ügyészség pedig egy másik ügyben vesztegetés és hűtlen kezelés miatt vádat emelt a vállalkozóval szemben. Bige a GVH bírságát a bíróságon támadta meg.

Kapcsolódó írásaink