Belföld

A Városháza-gate ügyében elrendelték a nyomozást

Karácsony Gergely nem tartja szükségesnek a fővárosban felmerült korrupciógyanús ügyletek kivizsgálását, helyette vádaskodik, amit Tarlós István képtelenségnek nevezett

A Nemzeti Nyomozóiroda elrendelte a nyomozást annak a fővárosi ingatlannak az értékesítése miatt, amelynek ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő tett feljelentést korábban, és amelyre a Városháza tervezett eladásával kapcsolatos sajtóhírek nyomán derült fény.

A Városháza-gate ügyében elrendelték a nyomozást
Az ingatlaneladási botrányként induló ügyet már a rendőrség vizsgálja
Fotó: MH/Purger Tamás

Karácsony Gergely főpolgármester mindent elkövet, hogy az elmúlt hetekben napvilágot látott hangfelvételek miatt a Fővárosi Önkormányzatnál semmilyen vizsgálat ne induljon, ám egyre több feljelentés születik az ügyben. Budai Gyula az MTI-nek szerdán elmondta: a Nemzeti Nyomozóiroda arról tájékoztatta, hogy múlt héten beadott feljelentése nyomán elrendelték a nyomozást. A képviselő felidézte: befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, miután a sajtóban megjelent egy titokban rögzített felvétel, amelyen két férfi egy fővárosi telek megszerzéséről beszél. A XXII. kerületi ipari területet a Grébics Ingatlan Zrt. vásárolta meg bruttó 101 millió forintért a Fővárosi Önkormányzattól.

A képviselő közölte: a hangfelvétel és a sajtóban megjelent információk alapján megalapozott a gyanú, hogy az ismeretlen tettesek hivatalos személyt befolyásoltak, amikor elmentek a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. épületébe, és ott megállapodtak egy ott dolgozó ügyintézővel, hogy segítsen megnyerni egy pályázatot, valamint ezért a segítségért kétmillió forint „előleget” is elkértek.

Budai Gyula mellett Volner János független országgyűlési képviselő, a nevét viselő párt elnöke is a nyomozó hatósághoz fordult a Városház-gate ügyében, és hivatali vesztegetés miatt tett feljelentést. A politikus szerdai sajtótájékoztatóján a baloldal által működtetett maffiaszerű hálózatról beszélt. Volner arról is beszélt, hogy a főváros ingatlanvagyonát rohamosan élik fel Karácsony Gergelyék és a baloldali polgármesterek, megjegyezve, hogy az előző vezetés által átadott 199 milliárdos tartalékból mára alig maradt valami. Kifogásolta azt is, hogy a főpolgármester nem a korrupció, hanem annak leleplezői ellen indított vizsgálatot.

Karácsony elődjét, Tarlós Istvánt szintén alaposan felháborította mindez, hiszen a budatétényi ingatlaneladáshoz hasonlóan a Bécsi úti telek értékesítése ügyében is igyekezett rá hárítani a felelősséget.

„Nem szívesen reagálok, mert már unalmasak ezek a felvetések” – fogalmazott lapunk megkeresésére Tarlós István. „Csak ki kell nyitni a vonatkozó iratokat, értelmüknek megfelelően használni a szavakat, ellenőrizni a dátumokat, és mindenki előtt világos lenne, hogy mi történt. Karácsony Gergely most már rendszeresen azzal a hülyeséggel jön, hogy visszafelé mutogat, pedig egyértelműen tavaly és idén történtek az eladások, ha volt visszaélés, csak ekkor lehetett.”

Kapcsolódó írásaink