Tudomány

Az évszázad közepére emberek élhetnek a Marson

Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója 2050-re egymilliós metropoliszt álmodott a Marsra. A terv elsőre talán a világtól elrugaszkodottnak tűnik, de Ausztrál Űrmérnöki Kutatóközpont igazgatóhelyettese szerint egyáltalán nem komolytalan.

Az évszázad közepére emberek élhetnek a Marson
A Mars barátságtalan felszíne
Fotó: YouTube

A Mars esetében egyáltalán nem irreális arról beszélni, hogy néhány évtizeden belül állandó telepek létesüljenek rajta, véli Serkan Saydam, aki a Live Science-nek adott interjúban leszögezte: meggyőződése, hogy az évszázad közepére emberi kolónia lesz a vörös bolygón. A legfontosabb, amire ehhez szükség van, természetesen a víz biztosítása jégből és/vagy hidratált ásványokból. Ha ez a feladat teljesült, azzal megnyílik az út az élelmiszer-termelés és az ember hosszú távú megmaradása előtt – fejtette ki a sydney-i Új-dél-walesi Egyetem professzora.

Habár a szomszédos planéta a közelsége miatt vonzó lehet, vörös szomszédunk nem éppen a legkedvezőbb bolygó az ember számára. A légköre több mint 95 százalékban szén-dioxidból áll; a kozmikus sugárzás mértéke többszöröse a földinek; az átlaghőmérséklet körülbelül mínusz 60 Celsius-fok; és a Földről érkező, a bolygón elő nem állítható eszközöket és ellátmányt szállító űrhajóknak körülbelül 8,5 hónapba telik, hogy elérjék.

Ennek ellenére a „gyarmatosítási versenybe” Kína is be kíván szállni. Peking azt tervezi, hogy 2033-ban kezdi meg az emberes Mars-missziókat, amivel éveket, akár egy évtizedet verne a NASA-ra, amelynek még határozott céldátuma sincs.

A Live Science kitért arra is, hogy a Naprendszeren kívüli, úgynevezett exobolygókon a tudósok feltételezése szerint vendégmarasztalóbb lehet a környezet. Igen ám, de ezek a planéták fényévekre vannak. „A legközelebbi exobolygó eléréséhez a jelenlegi technológiánkkal több tízezer évre lenne szükség” – nyilatkozta ennek kapcsán Frédéric Marin, a franciaországi Strasbourgi Egyetem csillagvizsgálójának fekete lyukakkal és transzgalaktikus utazással foglalkozó asztrofizikusa.

Marin ugyanakkor figyelmeztetett: minden évszázadban a meghajtási eszközeink sebessége körülbelül a tízszeresére nő. Ennek megfelelően a nem is olyan távoli jövőben a távolságok néhány ezer, majd néhány száz évre csökkenhetnek. Szerinte, a kritikus határ ötszáz év körül húzódik, ha azt elérjük, már érdemes útnak indulni egy olyan telepeshajóval, amelynek fedélzetén körülbelül félezer ember utazik, generációról generációra örökítve a célt és az elhivatottságot.

Kapcsolódó írásaink