Krónika

A NASA bemutatta a Holdat megkerülő űrhajósokat

Utoljára az Apoll–-17 legénysége járt a Holdon 1972-ben

Az amerikai űrhivatal (NASA) hétfőn megnevezte azt a négy űrhajóst, egy nőt és három férfit, akik a jövő év végén vagy 2025 elején egy űrkapszulával megkerülik a Holdat – számolt be róla a BBC News hétfőn.

A NASA bemutatta a Holdat megkerülő űrhajósokat
Christina Koch, Victor Glover, Reid Wiseman és Jeremy Hansen
Fotó: Facebook/NASA

Reid Wiseman, Victor Glover, Christina Koch és Jeremy Hansen még nem landol majd a Föld kísérőbolygóján, de előkészítik a holdraszállást a következő legénység számára.

A három amerikai és egy kanadai asztronautát ünnepélyes keretek között Houstonban mutatták be a nyilvánosság előtt. A legénység tagjai közül Christina Koch tartja a leghosszabb női űrrepülés világrekordját, és ő lesz az első nő, aki részt vesz egy Holdat célzó űrmisszióban.

A kanadai Hansen kivételével mind többször jártak az űrben.

A négy űrhajós kiképzésében a tájékoztatás szerint most egy intenzív szakasz következik, hogy felkészüljenek az űrutazásra. Wiseman lesz a parancsnok, az afroamerikai Glover az űrhajó pilótája, Koch és Hansen pedig a misszió specialistáiként vesznek részt a küldetésben.

A kvartett lényegében az 1968-as, Apollo–8 által végrehajtott küldetést, az első Holdhoz vezető, legénységgel végrehajtott missziót ismétli meg több mint ötven évvel később. A két misszió közötti leglényegesebb különbség a NASA Artemis-programja számára fejlesztett, 21. századi technológiában mutatkozik meg. A görög mitológiában Artemisz Apollón ikertestvére volt.

A NASA tavaly végezte el a Space Launch System elnevezésű, új generációs holdrakétája és a hozzá tartozó, Orion űrkapszula tesztelését még legénység nélkül. Ez volt az Artemis–1 küldetés, amely 25 nap alatt kerülte meg a Holdat és tért vissza a Földre.

Az Artemis–2 küldetésre induló négy űrhajós az Orion kapszulában kerüli majd meg a Holdat, útjukat körülbelül tíznaposra tervezik.

Utoljára az Apollo–17 legénysége járt a Holdon 1972-ben. Először pedig az Apollo–11 űrhajósai landoltak 1969-ben.

A Holdra fél évszázad után az Artemis–3 küldetés legénysége jut majd el újra, de várhatóan csak legalább 12 hónappal az Artemis–2 hazatérése után.

A NASA egyelőre nem tud űrhajósokat a Hold felszínére juttatni, az erre szolgáló rendszert Elon Musk SpaceX űrvállalata fejleszti.

A Starship űrhajó a következő hetekben kezdi meg a repülési teszteket.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink