Külföld

Nyolc tudományos kísérletet hajt majd végre a magyar űrhajós

A leendő magyar űrhajós mintegy 31 napon át hajtja végre azt a nyolc tudományos kísérletet, amelyet magyar egyetemekkel közösen választottak ki a programra, és 12 magyar fejlesztésű műszert visz majd magával az állomásra – közölte a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfőn.

Nyolc tudományos kísérletet hajt majd végre a magyar űrhajós
Szijjártó: A misszióról szóló szerződést véglegesítést követően, hamarosan aláírják
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter azt írta, hogy célegyenesbe érkezett a magyar nemzeti kutatóűrhajós-program, 244 jelentkezőből immár megvan, hogy ki az a négy ember, aki részt vesz a további felkészülésben az űrrepülésre.

A kormány az amerikai Axiom Space-szel együttműködésben hajtja végre a missziót, amelynek részleteiről hétfőn telefonon egyeztetett a vállalat vezérigazgatójával, Michael Suffredinivel.

A misszió keretében a leendő magyar űrhajós mintegy 31 napon át hajtja végre azt a nyolc tudományos kísérletet, amelyet magyar egyetemekkel közösen választottak ki a programra, és 12 magyar fejlesztésű műszert visz majd magával az állomásra.

Az Axiom Space és az amerikai űrkutatási és űrhajózási hivatal (NASA) közötti tárgyalások alapján az űrrepülés várható időpontja a jövő év vége vagy 2025 eleje lesz.

A misszióról szóló szerződést véglegesítést követően, hamarosan aláírják – olvasható a bejegyzésben.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink