Tudomány

A csillagászok egy új napkitörésre figyelmeztettek

Hogy ez mennyire fenyegeti a Földet, még mindig csak spekuláció

Az Űrkutatási és Napfizikai Intézet Napcsillagászati Laboratóriuma bemutatta a Nap felszínén jelenleg kialakuló szuperviharról készült fényképet – tájékoztatott a kubnews.ru.

A csillagászok egy új napkitörésre figyelmeztettek
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Xinhua/Yuan Quan

A napfelszín 3712-es szám alatt található új aktív területről van szó, amely gyors növekedési ütemet mutat. Mindössze négy nap alatt ez a terület a nulláról az egyik legnagyobbra nőtt a jelenlegi napciklusban – adta hírül a kubnews.ru.

A laboratóriumi szakértők azt jósolják, hogy ha a nagy növekedési ütem fennmarad, akkor a hét közepére, keddre vagy szerdára az új aktív terület pontosan a Nap–Föld vonalon lesz, ami lehetővé teszi, hogy maximális erővel hasson bolygónkra. A tudósok figyelik az események alakulását, és az első X-osztályú kitöréseket várják ezen a helyen.

Emlékezzünk vissza, hogy 2024 június elején a napkitörések után a Földre – X-es szintű naptevékenységű kitöréseket követően – plazmafelhőket dobtak. Abban az időszakban egy nap alatt a Napon három erőteljes, legmagasabb szintű villanás történt, amely a naptevékenység növekedését jelzi. Idén a szakértők szerint a csillag 11 éves aktivitási csúcson van.

Kapcsolódó írásaink