Tudomány

Találtak valamit a Jupiter légkörében

4828 km széles, és 515 km/h-val halad

A Jupiter egyenlítőjénél, a felhők felett nagyjából 40 km-re találtak egy futóáramlást. Ezt eddig egyik megfigyelő sem vette észre, most a James Webb űrteleszkóppal szúrták ki – írja a hvg.hu.

Találtak valamit a Jupiter légkörében
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Régóta tanulmányozzák már a tudósok a Jupitert, a minden korábbinál többre képes James Webb űrteleszkóp segítségével azonban új fejezet kezdődött a munkában. Ennek egyik legfrissebb eredménye a mérések alapján 40 km-rel a felhők felett, az egyenlítő környékén, 4828 km széles futóáram felfedezése, amely 515 km/h sebességű.

A Berkeley-i Egyetem tudósai a Jupiter időjárását tanulmányozzák, azt, hogy a felhőrétegek miként hatnak egymásra, és hogyan tudják kialakítani a jellegzetes szuperviharokat. Most úgy vélik, hogy a futóáramlatok jó kiindulópontként szolgálhatnak a folyamatok megértéséhez.

A Nature Astronomy hasábjain megjelent tanulmányhoz a kutatók 2022 júliusában az infraközeli tartományban vizsgálódó műszer által rögzített adatokat dolgozták fel. A képek négy szűrővel, 10 órás eltéréssel készültek, vagyis egy teljes jupiteri napot ölelnek fel.

Objektum doboz

A korábbi vizsgálatok során a légkör mélyebb rétegeit vették górcső alá, a James Webb azonban a felhők feletti, nagyjából 25–50 km-es részt is képes látni. A kutatók a Hubble és a James Webb adatait felhasználva arra jutottak, hogy az egyenlítő környékén a futóáramlat hatással lehet a bolygó időjárására. Ugyanakkor néhány vihar nem kapcsolódik ehhez a légköri jelenséghez.

A kutatók úgy vélik, az áramlat erőssége az idő előrehaladtával változni fog, amire a következő 2–4 évben lehet majd számítani. Emiatt izgalmas időszak vár a csillagászokra, kiderülhet ugyanis, hogy miként hat az áramlat a hatalmas viharokra.

Kapcsolódó írásaink