Tudomány

Így hat a telihold a nyugodt alvásra

Statisztikai adatok szerint az orvosi ügyeleteken is több a problémás eset, ráadásul teliholdkor a közlekedési balesetek száma is nő

Ha csak a csillagászati jelenséget veszi figyelembe, akkor az éjszakai fényviszonyok megváltozása szerezhet nem mindennapi pillanatokat. Az időjárás szempontjából pedig február 24-én a várható csapadék és a légköri nyomás együttesen hat az alvás mennyiségére és minőségére is – írja a Ripost.

Így hat a telihold a nyugodt alvásra
Teliholdkor az égitest visszaveri a Nap fényét
Fotó: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Azok az emberek, akik hóesésben rosszul vagy egyáltalán nem tudnak aludni, nem konkrétan magát a hóesést érzik meg, hanem a csapadékot eredményező légköri folyamatok hatásait. Például az éjszakai szokatlan fényviszonyok is hatnak rájuk, hiszen a megszokott éjszakai sötétséghez képest jóval világosabb van hóesésben – mondta el a lapnak dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója korábban.

Ha hóesésre nem is, de a fényviszonyok megváltozására ezúttal is számíthat. A telihold okozta fényjelenség ugyanis hat az alvásra. Mivel az égitest visszaveri a Nap fényét, megzavarja a nyugodt és tartós elalvást. Ha pedig ön hosszú távon nem alszik jól, akkor az súlyosan károsíthatja az egészségét.

A megfelelő mennyiségű pihentető alvás a folyadék (leginkább víz) után a második legfontosabb dolog az életben maradáshoz. Az alvástól a sejtregenerációtól a hormonháztartás szabályozásáig rengeteg testi funkció működése függ. Bár az alvásigény egyénenként eltérő lehet, az alapelvek megegyeznek.

A telihold a testi állapotra is hatással bír. Már azt is bebizonyították, hogy összefügg a menstruációs ciklussal, és telihold napján több gyermek is születik. Statisztikai adatok szerint az orvosi ügyeleteken is több a problémás eset, ráadásul teliholdkor a közlekedési balesetek száma is nő.

Kapcsolódó írásaink