Sport

Defibrillátort ültetnek be Eriksen mellkasába

Kardioverter-defibrillátort kap Christian Eriksen dán labdarúgó, aki a finnek elleni szombati Európa-bajnoki mérkőzésen összeesett, de újraélesztéssel sikerült megmenteni az életét.

Defibrillátort ültetnek be Eriksen mellkasába
Eriksennek olyan eszközt ültetnek be a mellkasába, amely képes megakadályozni a hirtelen szívleállást
Fotó: AFP/NurPhoto/Ulrik Pedersen

Morten Boesen, a dánok csapatorvosa csütörtökön elmondta: Eriksen azóta különböző vizsgálatokon esett át, és ezek után született az a döntés, hogy olyan speciális eszközt (ICD) ültetnek be a mellkasába, amely képes megakadályozni a hirtelen szívleállást.

Jens Kleinefeld sürgősségi orvos részleteket is közölt a drámai történésekről. A 29 éves Eriksen szívét defibrillátorral indították újra a pályán, és az orvos hangsúlyozta, jó jel volt, hogy csupán egyszer kellett használni az eszközt.

„A játékos körülbelül 30 másodperccel később kinyitotta a szemét és tudtam hozzá beszélni” - mondta Kleinefeld. „Nagyon megható pillanat volt, mert a mindennapi esetekben az ilyen sikeres élesztés aránya sokkal alacsonyabb.”

Hozzátette: „Ez egy rövidzárlat volt. Az áramütés pedig megadja a döntő impulzust ahhoz, hogy a szív újra doboghasson. Annak a valószínűsége, hogy a szív újból leáll, minimális egy ilyen sportolónál, ellentétben az átlagos betegekkel vagy más betegségben szenvedőkkel.”

Eriksen a 43. percben esett össze, az életmentő beavatkozás után kórházba szállították, ahol stabilizálták az állapotát. A félbeszakadt koppenhágai mérkőzés közel két óra múlva folytatódott, és végül a finnek 1-0-ra győztek. Kleinefeld hozzátette, hogy a stadionban 99 százalékban biztos volt abban, hogy a futballista biztonságosan megérkezik a kórházba, és állapota stabil marad.

A dánok csütörtök (ma) 18 órakor szintén Koppenhágában lépnek pályára, a világranglistavezető Belgium lesz az ellenfelük. Romelu Lukaku, a vendégek csatára - aki Eriksen klubtársa az olasz Internazionaléban - azt tervezi, hogy a 10. percben kirúgják a labdát a pályáról, és a nézőkkel együtt egyperces tapssal bátorítják majd Eriksent.

Kapcsolódó írásaink