Montázs
Csökkenti a krónikus gyulladást és az allergiát
Népszerű zöldség

A tanulmányban több mint ezer, 40 év feletti ember vett részt. A tudósok a résztvevők étrendjét vérvizsgálatokkal hasonlították össze, és az eozinofilek számára összpontosítottak – ezek a sejtek felelősek a gyulladásos válaszokért és az allergiák kialakulásáért. Kiderült, hogy azoknál, akik gyakrabban ettek paradicsomot, jelentősen alacsonyabb volt ezen sejtek szintje.
A szerzők kiszámították, hogy minden további 10 gramm paradicsom naponta körülbelül 10 százalékkal csökkentette az emelkedett eozinofilszint valószínűségét. A kutatók ezt az eredményt a paradicsomban található polifenolok, likopin és flavonoidok jelenlétének tulajdonították – ezek olyan vegyületek, amelyek szabályozhatják az immunrendszert és kifejezett gyulladáscsökkentő hatásúak.
Szakértők szerint a paradicsom természetes megelőző intézkedésnek tekinthető az allergiás nátha, az asztma és más, krónikus gyulladással összefüggő állapotok esetén. A csapat további vizsgálatokat tervez annak érdekében, hogy a rendszeres paradicsomfogyasztás segít-e kontrollálni a szervezetben a gyulladást hosszú éveken át.
