Montázs

Csökkenti a krónikus gyulladást és az allergiát

Népszerű zöldség

A paradicsom rendszeres fogyasztása segíthet a szervezetnek megbirkózni a krónikus gyulladásokkal és csökkentheti az allergia kockázatát. Erre a következtetésre jutottak japán kutatók, akik a Nutrients folyóiratban tették közzé eredményeiket.

Csökkenti a krónikus gyulladást és az allergiát
Képünk illusztráció
Fotó: Phanie via AFP/GARO

A tanulmányban több mint ezer, 40 év feletti ember vett részt. A tudósok a résztvevők étrendjét vérvizsgálatokkal hasonlították össze, és az eozinofilek számára összpontosítottak – ezek a sejtek felelősek a gyulladásos válaszokért és az allergiák kialakulásáért. Kiderült, hogy azoknál, akik gyakrabban ettek paradicsomot, jelentősen alacsonyabb volt ezen sejtek szintje.

A szerzők kiszámították, hogy minden további 10 gramm paradicsom naponta körülbelül 10 százalékkal csökkentette az emelkedett eozinofilszint valószínűségét. A kutatók ezt az eredményt a paradicsomban található polifenolok, likopin és flavonoidok jelenlétének tulajdonították – ezek olyan vegyületek, amelyek szabályozhatják az immunrendszert és kifejezett gyulladáscsökkentő hatásúak.

Szakértők szerint a paradicsom természetes megelőző intézkedésnek tekinthető az allergiás nátha, az asztma és más, krónikus gyulladással összefüggő állapotok esetén. A csapat további vizsgálatokat tervez annak érdekében, hogy a rendszeres paradicsomfogyasztás segít-e kontrollálni a szervezetben a gyulladást hosszú éveken át.

Kapcsolódó írásaink