Életmód
Egy gasztroenterológus megnevezte az ideális vacsorát
A folyadékbevitel fontos szerepet játszik

Az orvos szerint a vacsorának könnyűnek, de táplálónak kell lennie. Ideális esetben az ételeket melegen kell tálalni, mivel a hideg ételek irritálják a gyomor-bél traktust és zavarják a lefekvés előtti ellazulást. Kerüljük az édességeket és a koffeintartalmú italokat is, mivel a bennük lévő stimulánsok növelik a stresszhormon kortizol szintjét, ami zavarja az alvást.
Az orvos hangsúlyozta, hogy a legjobb, ha nem fekszünk le, sem tele hassal, sem éhesen. Mindkettő szorongást okozhat és ronthatja az alvás minőségét.
Azoknak, akik este sportolnak a szakember azt javasolta, hogy fehérjében gazdag és mérsékelten szénhidrátban gazdag ételeket illesszenek be az étrendjükbe: rántotta, túró gyümölccsel, rakott étel vagy hal zöldséggel. Azoknak, akik későn érnek haza, az orvos azt javasolta, hogy a vacsorát két részre osszák, hogy elkerüljék a gyomor túlterhelését.
Ha útközben vagy repülőúton kell ennie, jó választás egy könnyű harapnivaló - sovány hal, zöldségsaláta és néhány dió.
A szakember megjegyezte azt is, hogy a folyadékbevitel fontos szerepet játszik. A legjobb, ha az utolsó pohár vizet körülbelül másfél órával lefekvés előtt innánk meg, hogy elkerüljük az éjszakai felébredést. Edzés vagy szaunázás után azonban elfogyaszthatunk egy kis mennyiségű folyadékot – körülbelül fél pohárral. A kulcs, hangsúlyozta, az egyensúly fenntartása és a szervezet túlterhelésének elkerülése lefekvés előtt sem étellel, sem vízzel.
