Külföld

Irán: újabb halál- és börtönbüntetések

Az igazságügyi minisztérium szóvivője szerint egyelőre a halálos ítéletek nem jogerősek, így valamennyi vádlott fellebbezhet

A jelentések szerint Iránban újabb öt embert ítéltek halálra, további tizenegy vádlottra, köztük három gyermekre és egy nőre pedig hosszú börtönbüntetést szabtak ki Ruhollah Adzsamian, a Bassidzs milícia egyik tagjának megölése miatt.

Irán: újabb halál- és börtönbüntetések
Mahsa Amini tragédiája országos felháborodást váltott ki
Fotó: AFP/Shwan Mohammed

Az ügyészek szerint a 27 éves Adzsamiant meztelenre vetkőztette, többször bántalmazta, majd meggyilkolta a gyászolók egy csoportja, akik egy korábban meghalt tüntető, Hadis Nadzsafi emléke előtt rótták le tiszteletüket.

Az iráni főügyész, Mohammad Dzsafar Montazeri pedig meglepő kijelentést tett, amikor közölte, hogy az ország öltözködési szabályait felügyelő erkölcsrendészetet felszámolták, bár a megjegyzéseit eddig nem követte hivatalos bejelentés.

A szeptemberben kirobbant tüntetések óta rengetegen vonultak utcára, hogy kifejezzék elégedetlenségüket a számtalan igazságtalanság, köztük a 22 éves kurd nő, Mahsa Amini halála miatt, aki azután vesztette életét, hogy az iráni erkölcsrendészek brutálisan bántalmazták.

Kapcsolódó írásaink

Irán új atomerőművet épít

ĀA helyi állami média november végén jelentette be, hogy Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, föld alatti atomlétesítményében

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom