Sport

Az irániak nem énekelték a himnuszukat

Az iráni televízió megszakította a közvetítést

Az iráni televízió megszakította közvetítését az Anglia–Irán világbajnoki labdarúgó-mérkőzésről, mert az iráni játékosok nem énekelték országuk himnuszát.

Az irániak nem énekelték a himnuszukat
Az iráni szurkolók a „Woman, Life, Freedom” feliratot viselő nemzeti zászlóval a 2022-es katari világbajnokság B-csoportjának Anglia–Irán labdarúgó-mérkőzésén a dohai Khalifa International Stadionban
Fotó: FADEL SENNA / AFP

Iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki.

Sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt, illetve közülük számosan „Nők, Élet, Szabadság” feliratú iráni mezt viseltek az al-rajjani Halifa Stadion lelátóján.

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben meghalt.

A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé.

A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban.

Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Kapcsolódó írásaink