Külföld

Jóváhagyták az orvosbérek emelését Pozsonyban

Szerdai ülésén jóváhagyta a szlovák parlament a kórházi orvosok béremelését. A javaslatot a jelenlévő képviselők egy híján támogatták.

Jóváhagyták az orvosbérek emelését Pozsonyban
A szlovák parlament ülésterme
Fotó: AFP/Samuel Kubani

Jövőre a szakvizsgával rendelkező orvosok a nemzeti átlagbér két és fél- míg a szakvizsgával nem rendelkezők a másfélszeresét kapják Szlovákiában. Mint az Új Szó cikkéből kiderül, az erről szóló döntést szerdán hozta meg a pozsonyi parlament.

Az egészségügyi minisztérium szerint a korábbi jogszabály módosításának elsődleges célja, hogy elkerüljék a orvosok – november végére időzített – tömeges felmondását, és hogy fékezzék a szakterület iránt folyamatosan csökkenő érdeklődést. A döntéssel egyben megakadályoznák, hogy a kórházi dolgozók elhagyják a pályát, vagy esetleg más országokba menjenek magasabb fizetésért.

A határozat nyomán az érintettek bére a ledolgozott évek számával is nőni fog. Korábban többször beszámoltunk róla, hogy a Szlovák orvosszakszervezet (LOZ) nyolc pontban foglalta össze azon követeléseit, melyek az egészségügyi rendszer gyökeres megújítását célozták. A tárgyalások hosszú heteken át zajlottak, sőt, még egy tüntetésre is sor került. Végül egy maratoni tárgyaláson jutottak dűlőre egymással a felek.

A parlamentben tartott végszavazáson a jelenlévő százharminckilenc képviselőből mindössze egy ellenezte a jogszabály elfogadását.

Kapcsolódó írásaink