Külföld

Nem jutottak dűlőre Pozsonyban

A Szlovák Orvosszakszervezet visszautasította Igor Matovič pénzügyminiszter stabilizációs juttattatásról szóló javaslatát. Az idő egyre fogy, ha november végéig nem lesz megállapodás, kétezer-egyszáz doktor tűnik el a rendszerből.

Nem jutottak dűlőre Pozsonyban
Peter Visolajský: A kormány ajánlata nem old meg semmit
Fotó: Facebook.com

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter ajánlata nem oldja meg sem az orvoshiányt, sem a valós problémákat – közölte csütörtökön Pozsonyban Peter Visolajský. Az Új Szó tudósítása szerint a Szlovák Orvosszakszervezet (LOZ) elnöke arról beszélt, épp Matovič az, aki miatt eddig nem tudtak dűlőre jutni.

A válságot higgadtan, tárgyalóasztal mellett szeretnénk megoldani, nem óhajtunk gyűlöletet szítani, bosszantani az embereket úgy, ahogy azt a pénzügyminiszter teszi – fogalmazott Visolajský a Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügy-miniszterrel való tárgyalását követően. Utalt arra is, a kórházakban egyre nő a feszültség.

Visolajský elmondta, Matovič stabilizációs juttatásról szóló ajánlata szerint ő maga huszonhétezer eurós kiegészítésére lenne jogosult, ennek ellenére azonban elutasítja azt, és kitart a kollégái fizetésemelésről szóló követelése mellett. A szakszervezet elnöke egyúttal visszautasította, hogy további követelésekkel álltak volna elő, ahogy azt Matovič állítja. Kizárólag a munka- és a kollektív szerződésekről egyeztettünk az egészségügyi minisztériummal – mondta.

Mint arról korábban többször beszámoltunk, jövő hét csütörtökön kétezer-egyszáz doktor felmondási ideje jár le. Ha nem születik egyezség, gyakorlatilag összeomlik Szlovákia egészségügyi ellátása.

Kapcsolódó írásaink